In haar motivatie-pitch vertelde Hagelaar hoe zij tien jaar geleden voor het eerst binnenstapte in de raadszaal.  Sinds die tijd loopt ze er meerdere keren per week rond, en heeft zo zowel in de oppositie gezeten als deel uitgemaakt van een coalitie. " Ik heb gezien dat we als raad zijn gegroeid, maar we staan ook voor forse uitdagingen. Het werktempo als raadslid ligt erg hoog.  Het is een uitdaging om het in balans te laten zijn met werk en thuis. Ik zie veel raadsleden na vier jaar afhaken - moe en teleurgesteld in wat ze hebben bereikt. Ik wil eraan bijdragen dat u zich in 2026 weer verkiesbaar wil stellen, zodat uw vaardigheden en kennis die u heeft opgedaan bewaard blijven voor onze stad,´” aldus Hagelaar.

Als vicevoorzitter ziet ze ook een taak om het vertrouwen in de democratie te bewaren. "Deze raadzaal is het hart van onze lokale democratie, waar we in veiligheid en vrijheid onze politieke meningen met elkaar moeten kunnen delen. We moeten dit koesteren, en tegelijkertijd de grenzen van het fatsoen bewaren,” aldus het raadslid. "De vrijheid is er, maar de veiligheid maken we met elkaar. Ik vind dan ook dat hier een belangrijke taak ligt voor de voorzitter en de vicevoorzitter.  Wat wij doen, doet ertoe, niet alleen hier in deze zaal, maar ook voor onze inwoners. De meeste inwoners zien ons niet als een groep van 16 partijen, maar als een gemeenteraad.´”

Managementteam

Hagelaar was al langer actief in het presidium, en is daar nu ook gekozen als voorzitter. In veel steden heeft het presidium vooral als taak om te bepalen waarover de gemeenteraad gaat praten, de agenda. Maar in Almere doet het presidium meer. Ze controleren bijvoorbeeld of de documenten waarover gepraat gaat worden, duidelijk en volledig zijn.  "Je zou het presidium kunnen zien als een soort managementteam dat ervoor zorgt dat de raad als geheel goed functioneert, ” aldus Hagelaar. "Mijn rol is vooral gericht op het luisteren naar alle raadsleden. Ik probeer te begrijpen wat er goed gaat en waar de zorgen liggen.”

Na tien jaar politiek, zegt Hagelaar dat haar belangrijkste ervaring het vermogen tot relativeren is. "Het is belangrijk voor raadsleden om te beseffen dat politiek niet het enige is wat telt. Je kunt hier gemakkelijk meegesleept worden in de waan van de dag, waarbij alles belangrijk lijkt. Het draait om het maken van keuzes en het vertrouwen op andere raadsleden. Het allerbelangrijkste is dat je gezond en gelukkig blijft."