Na twee jaar economische impuls, waarvoor de gemeenteraad jaarlijks miljoenen extra op tafel legt, mag je verwachten dat er fors meer banen in Almere zijn bijgekomen. Met een ambitie om zo snel mogelijk 100.000 banen extra te creëren, zou je verwachten dat de gemeente alles op alles stelt om haar doelstelling te verwezenlijken. Helaas is het nog lang niet zover........
GroenLinks is hier erg teleurgesteld over, maar ook bezorgd. Blijven we van Almeerders verwachten dat ze elke dag braaf in de file naar Amsterdam of Utrecht staan, of in overvolle treinen reizen voor hun werk? Doen we wat aan werk voor de jeugd om hen voor Almere te behouden?
Wethouder Scholten lijkt het allemaal niet zo’n probleem te vinden. Vanuit het idee dat de markt vooral zijn werk moet doen, leunt de wethouder achterover en toont hij weinig initiatief om voor banen te zorgen. Zo wijst hij alle initiatieven vanuit de gemeenteraad af om bedrijfjes in leegstaande kantoorlocaties te krijgen. Hij gaat er niet actief erachteraan, maar zal wel wat ondernemen als een kantooreigenaar met een mooi plan komt. Dat er genoeg eigenaren zijn die hun kantoor leeg laten staan om ermee te speculeren, of omdat ze geen huurder willen, dringt niet tot de wethouder door. Als er zoveel kantoorruimte leeg staat zoals in Almere –een van de hoogste percentages van Nederland- mòet je wat doen. Desnoods dwing je eigenaren om hun kantoren beschikbaar te stellen. Met niks doen bereik je ook niks.
Dan het Economic Development Board Almere (EDBA). Het meeste impulsgeld gaat hier naartoe. Je zou dus verwachten dat deze club inmiddels al veel banen heeft gecreëerd. Niets is minder waar. Onlangs kregen we uitleg over welke activiteiten de EDBA zoal ontplooit. Mooie plannen, maar helaas zonder echt concreet resultaat. Er wordt vooral aan visievorming gedaan, hoe Almere bijv. in de ICT of health-sector onderscheidend kan zijn in Nederland en zelfs Europa. Er wordt wel gekeken hoe dingen efficiënter en effectiever kunnen. Zo is bijvoorbeeld de logistiek en distributie in de gezondheidzorg regionaal-centraal ingericht, waardoor het slimmer en mogelijk kostenbesparend is. Maar hoeveel banen levert het op? Ervaring leert dat als zaken slimmer en efficiënter moeten, het juist ten koste gaat van banen. En wat heeft het thema Floating life, gerelateerd aan een drijvende, zelfvoorzienende stad, met extra banen te maken? Waarom geen aandacht voor duurzame economie, waarvan bewezen is dat deze wel banen oplevert en booming is? De EDBA is veel te weinig resultaatgericht.
Een laatste wapenfeit voltrok zich afgelopen donderdag in de politieke markt. Onderwerp van gesprek was de detailhandelsvisie. Veel partijen maken zich zorgen over de leegloop van winkels en bedrijven uit het stadscentrum. GroenLinks wees wethouder Scholten op de concrete leegloop van de Bottelaarspassage en de Zoetelaarspassage. Wat gaat de wethouder hier aan doen? Gaat hij projectontwikkelaars onder druk zetten om de torenhoge huren te verlagen, zodat ook startende ondernemingen zich in het centrum kunnen vestigen? Maakt hij initiatieven voor broedplaatsen mogelijk? De wethouder volstond slechts met te verwijzen naar een aanpassing van het bestemmingsplan (wat vele maanden kost) en dat het een taak van projectontwikkelaars was…
Je kunt deze wethouder helaas weinig op eigen initiatief betrappen. GroenLinks is diep teleurgesteld.
Willy-Anne van der Heijden