Afgelopen donderdag waren de algemene beschouwingen over de begroting 2015. Het was een matte raadsvergadering. Er valt ook niet veel over deze begroting te melden volgens GroenLinks omdat deze erg vaag en slechts op hoofdlijnen blijft. Een gemiste kans. Een half jaar na het Coalitieakkoord weet het College blijkbaar nog steeds niet goed hoe zaken uit te werken.
Zeker met de (financiële) onzekerheden die de decentralisaties in de zorg met zich meebrengen had GroenLinks meer uitwerking verwacht: hoeveel producten denken we nodig te hebben voor de transitieperiode, hoeveel kosten zijn hiermee gemoeid? Met welke scenario’s moeten we rekening houden?
GroenLinks heeft hier bij de bespreking van het beleidsplan sociaal domein al opmerkingen over gemaakt, waarbij door het college steeds werd verwezen naar de uitwerking in de begroting. Helaas is in de begroting niets terug te vinden. Bestuurlijke vernieuwing, cultuur, economie: idem dito. Een innovatieagenda moet nog worden opgesteld, over projecten voor het Cultuurfonds moet nog over worden nagedacht en voor economie komt ergens volgend jaar nog een strategische agenda.
Natuurlijk is het belangrijk dat de begroting sluitend is. Maar daarvoor moeten we wel aders laten, zoals het enorme bedrag van 104 miljoen waarmee de boekwaardes van langlopende grondexploitaties naar beneden zijn gebracht (om zo een reserve voor risico’s op te bouwen). We hebben hierdoor geen vet meer op de botten, onze vermogenspositie en gemeentebegroting staan onder druk. Het College geeft zelfs de winstwaarschuwing af dat toekomstige tegenvallers niet kunnen worden opgevangen en meteen tot bezuinigingen zullen leiden.
De ernst van de zaak maakt weloverwogen keuzes noodzakelijk waaraan je de komende periode wel of geen geld gaat besteden. Welke doelstellingen wil het College echt bereiken, met welke prioriteiten? Op welke wijze en aan de hand van welke indicatoren wil het college dit doen?
GroenLinks heeft bij de Algemene Beschouwingen aangegeven het College te blijven volgen op een aantal thema’s. Naast het sociaal domein (zie elders op onze website), zijn dat de volgende thema’s:
Duurzaamheidsagenda.
Op een aantal punten in deze begroting ziet GroenLinks de duurzaamheidsambities terug. Deze ambities zijn nog het meest uitgewerkt bij het beheer openbare ruimte en milieu. Daar worden duurzaam beheer, hergebruik van materialen en het waterhuishoudingsplan genoemd om Almere een stad zonder afval of in 2022 een energieneutrale stad te laten zijn. Dat is mooi. Daarbij verwachten dit najaar de energienota waarin hopelijk concrete voorstellen te lezen zijn voor die realisatie van een energieneutraal Almere. Om hier een voorzet voor te geven heeft GroenLinks samen met de Christenunie en D66 een motie ingediend waarin wij het college vragen een krediet te verstrekken voor het project "verduurzaming sportaccommodaties.
Economie
Het is goed dat er structureel geld komt voor economie, maar onduidelijk is wat het college daarvoor gaat doen. GroenLinks wil een discussie met het College en de raad over het soort banen dat we nodig hebben, niet slechts over het aantal banen zoals we de afgelopen vier jaar hebben gedaan. De Floriade biedt de kans om meer op duurzame banen te focussen. Banen bij bedrijven die bijvoorbeeld een oplossing bieden voor (mondiale) voedselproblemen, energie, etc. Banen die juist ook voor lager opgeleiden zijn. En laten we nu eens starten met een overzicht van de bedrijven die we in Almere al hebben. GroenLinks heeft het College verzocht om met zo’n overzicht te komen. Er moet ook focus zijn op typischer Almeerse werkgelegenheid: de onlinewinkels/sites en ZZPers. Stel ons leegstaand vastgoed ter beschikking van dit soort werkgelegenheid.
Openbare ruimte
Uiteraard maakt GroenLinks zich zorgen over het structureel tekort van 8 miljoen bij beheer. Gelukkig is nu 3.5 miljoen afgedekt. Er wordt ingezet op bezuinigingen in de kwantiteit, tijdelijk op kwaliteit. GroenLinks is verbaasd dat er ook op kwaliteit wordt bezuinigd. Wat zijn de gevolgen op de langere termijn? Moeten we niet zorgen dat we niet te veel gaan inleveren op kwaliteit (wat misschien nu al gebeurt)? Laten we op zoek gaan naar innovatievere vormen van beheer.
Kunst en cultuur
We vinden in de begroting niets terug over projecten voor het Cultuurfonds, of om welke bedragen dit gaat. Aan het begin van de begroting is er nog een miljoen beschikbaar, verderop in de tekst gaat het plotseling nog maar om 830.000. GroenLinks vindt aanjaaggeld voor kunst en cultuur belangrijk. Nieuwe initiatieven krijgen zo een kans. Maar dit mag niet ten koste gaan van bestaande cultuurorganisaties, zoals Corrosia en de Nieuwe Bibliotheek. Als er iemand vernieuwend bezig is geweest de afgelopen jaren, zijn zij het wel. Zij hebben beiden de noodklok geluid. GroenLinks vindt deze situatie onacceptabel en heeft samen met VVD en andere partijen een amendement ingediend voor Corrosia. Samen met de Nieuwe Bibliotheek gaan we zoeken naar oplossingen voor de bezuiniging van 100.000 die ze vanaf 2016 door de raad opgelegd krijgen.
GroenLinks vindt dat er veel werk is te verzetten en pleit daarom voor duidelijke lijnen, weloverwogen keuzes en een heldere koers.
Willy-Anne van der Heijden