Bewoners van de Noordmark ontevreden over de mogelijkheden van tuinvergrotingen. De één mag wel kopen de ander niet. Wat is er aan de hand?
Het was vroeger heel eenvoudig. De gemeente gaf aan bewoners groen aangrenzend aan de tuin in bruikleen. Bewoners blij, meer tuin. Gemeente blij minder onderhoudskosten aan het groen. Toen kwam het bureau tuinvergrotingen. Die probeerde grond die de bewoners in bruikleen hadden te verkopen voor 50 € per vierkante meter. Niet echt duur. Dus een groot aantal bewoners deden dat. Anderen hielden de grond in bruikleen.
Het bureau tuinvergrotingen moest zijn eigen broek ophouden. Met de grondopbrengsten werden de salarissen betaald. Er werd te weinig verkocht. Stoppen met het bureau tuinvergrotingen? Je eigen werk opheffen ligt niet in de aard van de ambtenaar. Het beleid werd veranderd. De mensen moesten de grond verkopen of de grond terug geven aan de gemeente. Als je die grond al 20 jaar keurig onderhouden hebt, wil je dat niet. Bewoners voelden zich onder druk gezet. Moet ik dan mijn hek verplaatsen, bestrating afbreken, mijn perenboom slopen?
De bewoners van de Noordmark werden boos en organiseerden een paar bijeenkomsten waar ook Groenlinks bij aanwezig was. De communicatie met de gemeente verliep stroef, brieven en emails werden niet beantwoord. Toezeggingen werden niet nagekomen. Gespreksverslagen werden niet aan de bewoners ter beschikking gesteld. Niet duidelijk werd waarom de één wel mocht kopen de ander niet. De bewoners voelden zich niet serieus genomen.
Vandaag zijn we met het hoofd Bureau Tuinvergroting en een bewoner wezen kijken in de buurt. Onze conclusie was als iedereen zijn hakken uit het zand haalt, dan is hier best een redelijke oplossing voor de tuinvergrotingen te vinden.
De gemeente neemt binnen een paar weken een standpunt in waarvan zij denken dat het draagvlak heeft onder de bewoners, dat transparant is en consequent. Het hoofd van het bureau tuinvergrotingen, komt dit uitleggen op een buurt vergadering. Een goede stap in de richting van een oplossing.
Mario Kramer