Ik ben nu geland in Almere, zegt schaapherder Marco Nel. De eerste weken waren erg spannend. Hoe zou de mensen reageren? Zouden loslopende honden een probleem gaan vormen? Meteen vanaf het begin heb ik alleen maar positieve opmerkingen gehoord. De honden worden aan de lijn gedaan. Er zijn al een aantal schoolklassen geweest. De kinderen krijgen van mij een hand vol biks. De schapen zijn er dol op. De kinderen geven de schapen de lekkernij en kunnen even knuffelen met de schapen. . Ik kom nu een beetje tot rust. Ik ben geland met mijn schapen in Almere, aldus Marco Nel.

Ondertussen zijn er rammen bij de schapen gekomen. De schapen zijn 17 dagen vruchtbaar. De rammen blijven 4 weken zodat alle schapen bevrucht worden en half februari  worden er dan lammetjes geboren.  De rammen beginnen een beetje uitgeput te raken. Deze week nog wordt ze vervangen door een nieuwe ploeg.

Volgende week komt er een nieuwe kudde schapen naar Almere. Zij gaan bij de Noorderplassen lopen onder leiding van een herderin.

Ondertussen heeft zich een hulpherder gemeld. Een buurtbewoner, die ’s avonds ook toezicht houdt op de kudde.  Ook helpt hij het raster uit te zetten waar de schapen in er blijven als de herder er niet is. Dat is wel fijn want in je eentje een raster uitzetten is zwaar werk.

De gemeente komt vaak langs en is tevreden over de grasmaairesultaten. Grappig om te zien is dat de schapen als ze los lopen alleen het sappige jonge gras eten en diverse andere planten laten staan. Staan ze echter in het raster, dan eten ze alles op en kaal.

Mensen vragen of het de gemeente meer kost dan maaien met machines. Nee, het kost hetzelfde, zegt herder Marco. Dan is de reactie steevast, nou het mag best wat meer kosten. Ik vind dit veel leuker dan die maaimachines.

Het ziet er naar uit dat dit initiatief van GroenLinks aanslaat bij de bewoners van Almere Haven Oost.