Het OAT is al jaren een Almeers pijndossier, er hangt al vanaf het begin een behoorlijk prijskaartje aan. Toch heeft de gemeenteraad donderdag 20 november besloten door te gaan met het OAT. GroenLinks stemde voor doorgaan. Waarom eigenlijk?

Het stadshart is indertijd gebouwd rond dit systeem. Of je het ermee eens bent of niet, zo is indertijd besloten. Niet alleen bedrijven, maar ook appartementen en prullenbakken zijn daarop aangesloten. 

Stoppen kost geld, doorgaan ook.

Stoppen met OAT betekent niet dat er dan geen kosten meer zijn, blijkt uit een onderzoek dat in opdracht van de raad is gedaan. Het verschil tussen de scenario's is relatief gezien niet eens zo heel erg groot. Anders dan de uitkomst van een onderzoek naar te verwachten schadeclaims aangaf, bleek recent dat er wel degelijk schadeclaims te verwachten zijn als de gemeente zou stoppen met OAT.



Geen alternatief voor aanbieden afval

Een groot nadeel van stoppen is volgens GroenLinks ook, dat er geen vergelijkbaar alternatief is voor het aanbieden van afval in het centrum. En dat kan natuurlijk niet! Je kunt niet een stadshart inrichten op het gebruik van een OAT, gebruikers hiervoor middels een contract extra te laten betalen, om het systeem na een aantal jaren zonder gelijkwaardig alternatief op te heffen. Zo ga je niet met je inwoners om. De appartementsgebouwen zijn niet ingericht om huisvuil in de woning op te slaan. Het gevolg zou zijn dat er huisvuil aan de straat gezet moet worden. En ook al haal je dat dagelijks op, afval in zakken op straat aanbieden staat altijd langere tijd aan de straat. Dat is niet meer van deze tijd en schaadt het stadshart.

Het OAT zou niet geschikt zijn voor het aanbieden van gescheiden afval.

Dit beweerden tegenstanders van het systeem. Dat is niet helemaal waar. Groenafval bijvoorbeeld kan ook met OAT, gescheiden worden van restafval. In de toekomst uitbreiden van afvalscheiding vereist aanpassing van de aanbiedingsunits. Gezien de bezuinigingsopgave waarvoor de gemeente staat, is dit momenteel niet uitvoerbaar. Het klopt dat afvalscheiding niet wordt gedaan bij de op het systeem aangesloten prullenbakken in het centrum.

Waarom moet het grootste deel van de inwoners betalen voor een duur systeem waar slechts in een deel van het centrum gebruik van wordt gemaakt?

Zo zit de maatschappij nu eenmaal in elkaar. Iedereen betaalt mee aan de stad. Ook als je daar geen gebruik van maakt.

Joske Galiart