Donderdag 29 oktober heeft de raad de begroting van 2016 besproken. GroenLinks vindt dat de begroting 2016 helder geschreven is en goede totaaloverzichten per programma geeft maar ook dat kengetallen en cijfermatige doelstellingen die dit College het komend jaar, en verder bereikt wil hebben, ontbreken. Hieronder kunt u het betoog van Willy Anne van der Heijden over de begroting lezen, waarin zij uitlegt zich onder meer zorgen maken over het sociaal domein, de onderhoud op het groen, de opvang van vluchtelingen en het geld wat uitgegeven wordt aan de ICT.

Voorzitter,

Vorig jaar bij de begroting constateerde GroenLinks dat het College erg op hoofdlijnen bleef en blijkbaar niet goed wist hoe zaken uit te werken. Het College heeft zich deze kritiek gelukkig aangetrokken, want het afgelopen jaar heeft op vrijwel alle terreinen een concretiseringslag plaatsgevonden. Bestuursopdrachten zijn uitgewerkt en de duurzaamheidsagenda is in veel opzichten veel verder. Ook ideeën met betrekking tot het cultuurfonds zijn gerealiseerd en het sociaal domein krijgt duidelijk vorm. Dit alles is natuurlijk mooi maar jammer is wel dat deze Begroting 2016, die overigens erg helder is geschreven en goede totaaloverzichten per programma geeft, niet aangeeft wat we eigenlijk precies nastreven. Het ontbreekt aan kengetallen en cijfermatige doelstellingen die dit College het komend jaar en verder bereikt wil hebben. We lezen regelmatig dat het College meer van dit of meer van dat wil, of een structurele daling van bijvoorbeeld overgewicht van kinderen, waarbij niet aangegeven is wat het einddoel dan is. Met kengetallen kun je effectiever sturen op het resultaat. Wij zouden in de volgende begroting deze kerngetallen wel weer terug willen.

Voorzitter, de beperkte financiële ruimte in Almere noopt ook dit jaar weer tot goede afwegingen over waar we ons geld volgend jaar aan willen besteden. GroenLinks vindt dat het College dat op een aantal terreinen niet goed doet. Zo maken wij ons grote zorgen over het Sociale domein. Het budget op jeugdzorg wordt verlaagd terwijl we weten dat het beroep op deze zorg gaat oplopen in 2016. Ook de instroom in het nieuwe beschut werk en de arbeidsmatige dagbesteding heeft onze zorg. De precieze instroomcijfers zijn nog niet bekend en de vraag is of er daadwerkelijk meer mensen aan het werk zullen komen. Wij hebben hier vraagtekens bij. Ook de re-integratie op langere termijn staat onder druk waardoor wellicht minder mensen in de bijstand zullen uitstromen. Hieraan hoort nu en het komend jaar hoogste prioriteit te worden gegeven.

Voor de bezuiniging op Beheer en Onderhoud van ruim 6 miljoen maakt het College de keuze om in te boeten op de kwaliteit van de openbare ruimte en op kwantiteit. Voor dit laatste gaat het College veel personeel ontslaan, wat concreet betekent dat er straks minder mensen zijn om het werk uit te voeren. Niet alleen vindt GroenLinks dit geen goede oplossing, er wordt met deze keuze ook geen uitvoering gegeven aan de motie die door de raad op 18 juni dit jaar is aangenomen. Deze motie roept het college op om bij de programmabegroting 2016 met minimaal 1 alternatief scenario te komen op basis waarvan de gemeenteraad een afgewogen keuze kan maken. Wij vinden dat het College serieuzer om moet gaan met de moties en amendementen van deze raad. Wij zullen een motie indienen waarin alsnog een alternatief scenario voor bezuiniging is uitgewerkt.

De inspanningen om het afval in de stad sterk te verminderen, ondervindt hobbels, maar desondanks vinden we het een goed initiatief. We ondersteunen het van harte en zullen het actief uitdragen.

Dan het geld voor ICT. Voorzitter, onlangs hebben we het Rekenkamerrapport over de ICT bij de gemeente Almere besproken. De kritiek van de raad op de aanpak in de afgelopen jaren was niet mals. Dit heeft tot een motie van afkeuring geleid, die uiteindelijk met een kleine meerderheid is verworpen. De boodschap dat het echt anders moet, is echter helder overgenomen in de Begroting. Zonder dat er een plan van de CIO ligt, waarin beschreven is wat echt noodzakelijk is, en waar dwarsverbanden worden gelegd met noodzakelijke ICT-ontwikkelingen op met andere terreinen (zoals sociaal domein en grondbedrijf), wordt maar liefst ruim 2,5 miljoen structureel en incidenteel geld in de begroting vastgelegd. Wij vinden dat voorbarig als daar geen precies verhaal tegenover staat.

Wat GroenLinks regelmatig terug ziet komen in de Begroting 2016: een voorschot nemen op geld terwijl er nog geen uitwerking tegenover staat. Zo worden er voor de aanjaaggelden bedragen ingeboekt terwijl de onderbouwing er nog niet ligt. Deze komen in een raadsbesluit ergens verderop in het jaar. Dit vinden we een slechte ontwikkeling, zo kun je als raad niet sturen. Ook lopen gelden door elkaar: zo is het niet altijd duidelijk of ontwikkelingen die te maken hebben of ten dienste staan van de Floriade, uit het eigen programma moeten worden bekostigd, of dat het uit het Floriadebudget kan.

Voorzitter, wat wij missen in deze begroting is de opvang van vluchtelingen en huisvesting van statushouders. Er is wel iets over opgenomen, maar niet de financiële consequenties die het bijvoorbeeld ook kan hebben voor onderwijs, zorg en toezicht. GroenLinks wil positief over oplossingsrichtingen meedenken. Misschien dat we hierover een keer apart met het College en de raad kunnen spreken.

Voorzitter, ik begon met de begroting van vorig jaar en daar eindig ik ook weer mee. Wij hebben aangegeven wat wij ten opzichte van vorig jaar goede ontwikkelingen vonden, maar er zijn ook zaken die zijn blijven liggen. Zo kan er volgens ons nog meer over het realiseren van duurzame, groene banen in Almere gesproken worden. De Floriade biedt hier alle kansen toe. Ook zullen wij niet nalaten om economische en culturele broedplaatsen weer op de agenda te zetten. Misschien dat de expertise die onze nieuwe wethouder heeft opgedaan in Amsterdam zijn Almeerse collega’s kan overtuigen van het nut en de aantrekkingskracht hiervan voor een stad. We hebben veel vastgoed leegstaan dat hiervoor prima kan worden gebruikt.

Tot slot cultuur. GroenLinks heeft eerder veel kritische geluiden over de Kunstlinie laten horen. Het feit dat de verbouwing van de Kunstlinie een half jaar op zich laat wachten en extra kosten met zich meebrengt, maakt het voor ons niet beter. Zeker ook niet nu we horen dat allerlei partijen uit de Kunstlinie willen, omdat deze te duur is voor gewone organisaties. De Kunstlinie is zo geen gebouw meer voor de Almeerders. Een ongewenste en zorgelijke ontwikkeling in de ogen van GroenLinks.