Nieuw Almeers Peil, NAP, is een groep kunstenaars die interessante kunstwerken bij het Kasteel van Almere hebben geplaatst. Een groep bewoners uit de Marken is erg enthousiast over een viertal bankjes rond een kampvuur.

Ze zijn op een heel mooie plek geplaatst. Aan het eind van de oude Waterlandse weg, vlakbij de waterval en het bruggetje. Zodra het mooi weer is zitten daar buurtbewoners gezellig in de zon met elkaar te praten. Toen zij hoorden dat de bankjes over een maand weggehaald zouden worden, vonden ze dat verschrikkelijk. Het waren al hun bankjes.

De kunstenaars willen de bankjes schenken aan de buurt. "We krijgen subsidie en we willen wat terugdoen voor de stad" zeggen zij.Mooi natuurlijk. Maar zo simpel is het niet. De afdeling dienst maatschappelijk ontwikkeling accepteert geen kunstwerken meer als er geen onderhoudsbudget is geregeld. Een probleem dus.

De buurtbewoners hebben de koppen bij elkaar gestoken. Als zij een convenant sluiten met de gemeente, waarin ze beloven de bankjes te zullen onderhouden, is het opgelost. De gemeente wil dan nog wel een schenkingsbrief ontvangen van de kunstenaars en de gps-positie van de bankjes, maar dat is oplosbaar.

GroenLinks vindt dit een goed initiatief van de bewoners. Procedures omzeilt en sociale cohesie bevordert.

Mario Kramer