Onlangs is het rapport verschenen waarin is onderzocht of een ambtenaar van de gemeente Almere een medewerkster van Casla heeft geïntimideerd in de besprekingen rond de Hectare Cultuur. Het rapport concludeert dat er geen sprake is van intimidatie.
Geen intimidatie, maar…
GroenLinks vindt dat de term intimidatie strikt genomen, te zwaar is. Toch is het wel duidelijk dat er wel degelijk flinke druk is uitgeoefend op de betrokkene. Er zijn woorden gebruikt als "je legt een hypotheek op het overleg over deelname aan de Hectare Cultuur" en "ik zou maar excuses aanbieden want de wethouder en de directeur van schouwburg voelen zich persoonlijk geschaad". Dat komt behoorlijk dreigend over. Zeker omdat het hier gaat om een afhankelijkheidsrelatie: Casla is als organisatie volledig afhankelijk van de ambtenaar en de directeur van de schouwburg voor wat betreft baanbehoud van het personeel.
Manco onderzoeksrapport
Dat er flinke druk is uitgeoefend en Casla zich echt wel geïntimideerd voelde, blijkt uit het verhaal van een aantal getuigen. Het manco van het onderzoeksrapport is dat deze getuigen niet zijn gehoord. GroenLinks heeft in het tv-programma Over Flevoland Gesproken aangegeven deze getuigen en andere organisaties alsnog te willen horen. Niet zozeer om in dit geval m.b.t. de intimidatie de laatste steen boven te krijgen, maar meer om zicht te krijgen op het proces rond de vorming van de Hectare Cultuur tot nu toe.
Hoe is het overleg met de gemeente verlopen en welke rol was er van de wethouder?
De rol van wethouder Scholten is hierin essentieel. Juist die rol baart GroenLinks al enige tijd zorgen. Terecht, blijkt uit het rapport. GroenLinks heeft samen met Leefbaar Almere al in de politieke markt van 3 oktober aangekaart dat medewerkers van de paviljoens en Casla alleen met tijdelijke contracten naar de Hectare Cultuur over konden, terwijl de medewerkers van de Schouwburg hun vaste contracten konden behouden. Dit was -zo valt ook in het rapport te lezen- tussen de ambtenaar en Casla op 27 september besproken. Wethouder Scholten zei in antwoord daarop dat hij dit niet wist en gaf aan dat de medewerkers van Casla op dezelfde manier zouden overgaan dan de anderen.
Vragen
Afgezet tegen de conclusies van het rapport, heeft GroenLinks nogal wat vragen. Wist de wethouder echt van niets en weet hij dus totaal niet wat ambtenaren achter zijn rug om doen? Of is het weldoordachte strategie? Hoe moet in dit licht de actie van de ambtenaar de dag erop worden gezien waarin met Casla toch weer over tijdelijke contracten werd gesproken? Beide versies zijn niet acceptabel, waarbij een bewuste misleiding van de raad natuurlijk een doodzonde is. Voor GroenLinks is het nog niet over. Om meer zicht op te krijgen wil GroenLinks dan ook zelf met een aantal organisaties in gesprek.
Cultuur: een belangrijke pijler voor een aantrekkelijke stad
Voor GroenLinks is cultuur een belangrijke pijler voor een aantrekkelijke stad. Het is belangrijk voor educatie, voor economie. Zo is het cultuuraanbod in een stad voor veel grote bedrijven een belangrijke reden om zich er te vestigen. Ook als we meer studenten naar deze stad willen halen is een divers cultuuraanbod belangrijk. Het zorgt voor diversiteit in de stad.
GroenLinks vindt dat dit vraagt om een krachtige wethouder die cultuur in Almere een boost kan geven. Een wethouder die alle organisaties goed bij het proces betrekt en hen serieuze kansen geeft. Als er sprake is van geen regie, dan is het nog steeds niet te laat. Maar alleen als wethouder Scholten aantoonbaar dicht op het proces gaat zitten, van alle acties weet en de raad steeds goed op de hoogte houdt. En als deze wethouder cultuur in deze stad en de hectare cultuur echt een kans wil geven, dan hoort daar ook meer cultuurbudget bij. GroenLinks heeft eerder al bepleit om het cultuurbudget te verhogen naar € 350.000. De huidige € 200.000 is veel te weinig. Gelukkig zijn de meeste andere fracties het hiermee eens en zal hiervoor een gezamenlijk amendement worden gemaakt.