Raadslid Shadi Nikshomar wil weten of het college net als GroenLinks vindt dat de snelle actie voor opvang van vluchtelingen uit Oekraïne een voorbeeld zou moeten zijn voor het huisvesten van alle vluchtelingen, nu en in de toekomst. 

Er zijn momenteel verschillende voorzieningen speciaal voor mensen die gevlucht zijn uit Oekraïne, bijvoorbeeld als het gaat om onderwijs en een werkvisum. Volgens GroenLinks is het van groot belang om uit te zoeken in hoeverre het in de toekomst mogelijk is om dit soort voorzieningen ook voor andere vluchtelingen in te zetten.  

De oorlog in Oekraïne staat bij ons allen op het netvlies. Beelden van verwoesting en afschuwelijke situaties waar inwoners noodgedwongen voor moeten vluchten. Wij zijn er trots op dat onze stad Oekraïners met open armen verwelkomd. Zo is er om de Oekraïners een hart onder de riem te steken, het stadhuis in de blauw-gele kleuren van de Oekraïense vlag verlicht, zijn er websites met informatie in de eigen taal gelanceerd en 400 opvangplekken in de stad geregeld’, aldus het raadslid.  

‘Wel willen we ook aandacht vragen voor vluchtelingen uit andere landen. Die ook een oorlog of andere vreselijke situaties zijn ontvlucht. Zij die niet worden opgevangen of zich in mensonterende situaties in verschillende Nederlandse noodopvanglocaties bevinden, waaronder in Ter Apel. Zij schreeuwen duidelijk om hulp. Wij willen weten of Almere ook meer kan doen voor mensen die uit andere landen gevlucht zijn.’’