Op 28 maart ontvingen wij als raad een brief van het college over de kanteling in het aanbod van de Kunstlinie. Het was een geruststellende brief waarin het college de verwachting uitspreekt dat er per 1 augustus wel een kanteling in het aanbod zal kunnen plaatsvinden. Vrijwel gelijktijdig heeft het bestuur van de Kunstlinie een persbericht verstuurd, waarin de stekker eruit getrokken wordt omdat het in hun ogen geen realistische oplossing is. Alle 85 medewerkers zullen worden ontslagen. Hoe kan.....

 

Hoe kan dit nu? Wat is hier gebeurd? Maar vooral ook de vraag hoe we nu verder moeten gaan?

Want dat we verbaasd zijn over de gang van zaken is zeker. En dat het hier om een groot aantal verliezers gaat ook; niet alleen de 85 medewerkers die plots op straat komen te staan, maar zeker ook de vele inwoners waaronder veel kinderen in Almere die muziek en kunstonderwijs volgen bij de Kunstlinie. Een op drie Almeerders maakt hier gebruik van!



GroenLinks heeft in een spoeddebat wethouder Scholten -de vierde wethouder sinds 2010 die nu cultuur in zijn pakket heeft en de Kunstlinie moet regelen- kritisch bevraagd. Hoe kan het dat het College niet heeft voorzien dat de Kunstlinie geen andere weg meer zag dan de meest ingrijpende, namelijk stoppen en ontslag van de medewerkers? Hoe gaat de wethouder ervoor zorgen dat Almeerders per 1 augustus gewoon hun kunstonderwijs kunnen volgen?



Het antwoord van wethouder Ben Scholten maakte duidelijk dat er weinig echte sturing op het proces is geweest. Aangezien cultuureducatie een verantwoordelijkheid van de gemeente is, hadden de verbetervoorstellen er al lang moeten liggen. Hij heeft op aandringen van GroenLinks toegezegd dat er voor 1 mei een plan ligt.

Maar het blijft natuurlijk rijkelijk laat. GroenLinks vindt dat deze wethouder -en alle eerdere wethouders cultuur- weinig daadkracht hebben laten zien. Hoe kan het zijn dat er sinds 2010 al gesprekken gaande zijn er anno 2013 nog steeds geen concrete afspraken zijn? Had de wethouder, bij het naderen van de deadline, niet daadkrachtiger en proactiever moeten handelen? Het is echt de onmacht van opvolgende wethouders om de door het College gewenste kanteling (GroenLinks was tegen) ook echt op een fatsoenlijke wijze te realiseren.



Een hectare Cultuur in Almere

Met de vaststelling van de nota Een hectare Cultuur in Almere heeft de raad haar koers bepaald en dat is dat cultuur, inclusief het kunstonderwijs, geborgd wordt in Almere. Het vertrek van de Kunstlinie heeft grote consequenties voor deze hectare cultuur. Het stoort dan des te meer dat het College zo weinig doortastend optreedt. De wethouder hoort  alles op alles op alles te zetten om dit goed te regelen in de stad en hoort in te grijpen als het mis dreigt te gaan. Dat laatste heeft het College laten liggen. GroenLinks is hier heel boos over.

Nu wil een aantal docenten van de Kunstlinie collectief als zzp’ers aan de slag in de Voetnoot. Ze gaan niet de wijken in, zoals in de cultuurnota is vastgelegd, maar willen in de Voetnoot. De Voetnoot; daar waar het CKV ooit was onderbracht. Wat een wrange ontwikkeling! Een initiatief dat we gezien de ontwikkelingen goed kunnen begrijpen, hoewel in onze ogen ook andere muziekdocenten een plek in de Voernoot zouden mogen krijgen. Maar GroenLinks snapt niet helemaal waarom het College dit financieel gaat ondersteunen (verbouwingskosten), terwijl de Kunstlinie leeg komt te staan. De Voetnoot krijgt bezetting ten koste van de Kunstlinie? En dat terwijl we ooit akkoord zijn gegaan met onderbrenging van het CKV in het gebouw van de Kunstlinie in de wetenschap dat het CKV nooit kostendekkend zou kunnen zijn? Het is bijzonder jammer dat het kunstvormend onderwijs in Almere te maken krijgt met zo’n gebrek aan historisch besef bij het huidige College en de huidige raad. GroenLinks heeft dat wel en heeft eerder heel terecht tegen het verdwijnen van het laagdrempelig kunstonderwijs, het vroegere CKV, uit het gebouw de Kunstlinie gestemd.