Ondanks dat het beleidsplan Sociaal Domein nog erg vaag is geeft GroenLinks het College het voordeel van de twijfel en heeft ingestemd met het plan. Wij hebben dit gedaan in het vertrouwen dat het College de door ons aangegeven punten zal meenemen. 

GroenLinks heeft forse kritiek op het Beleidsplan Sociaal Domein, maar gezien de tijdsdruk die op de beleidsproducten sociaal domein zit, geven we het College het voordeel van de twijfel. Uit de gesprekken met organisaties en ambtenaren zien we dat er enthousiasme en expertise is om de sociale wijkteams van de grond te krijgen. GroenLinks ziet dat als een kans om zaken voor elkaar te krijgen die we belangrijk vinden:

  • Betere samenwerking tussen organisaties
  • De burger als uitgangspunt
  • Leren van buiten naar binnen te redeneren
  • We vinden het ook goed dat het het sociaal domein naar de gemeente is gekomen, ondanks forse bezuiniging. We denken dat we als gemeente beter in staat zijn goede zorg te verlenen aan onze inwoners.

GroenLinks heeft ingestemd met het beleidsplan, maar heeft daarbij aangegeven dat we bij de verdere uitwerking en het verdere verloop het college op de volgende zaken zullen beoordelen:

  • Goede werking van de sociale wijkteams, waarbij de inwoner centraal staat en zo goed mogelijk geholpen wordt. De inwoner die wel om zorg vraagt, maar ook degene die wel zorg nodig heeft maar deze ontwijkt. Er moeten geen mensen tussen wal en schip vallen. Als inwoners een zorgindicatie of zorgproduct nodig hebben, moeten ze dit ook kunnen krijgen. 
  • Naast sturing op financiën en kwantiteit moet er vooral ook sturing zijn op kwaliteit. Wij willen als raad monitoringgegevens hebben, maar ook meegenomen worden in moeilijke afwegingen die je onvermijdelijk tegenkomt: hoe wordt bijvoorbeeld omgegaan met de grote mate van beslissingsvrijheid over zorg van wijkverpleegkundigen in relatie tot de minimale uitgaven die ze mogen doen? Als deskundigen voeren zij met inwoners gesprekken over hulp bijvoorbeeld uit hun eigen omgeving. Maar als deze zorg er echt niet is en er wel echt zorg nodig is, dan leveren we als gemeente de goedkoopst mogelijke variant van die zorg. Hier komt de koopmansgeest om de hoek kijken. Volgens GroenLinks besparen de wijkverpleegkundigen al veel in het voortraject is het belangrijk dat de kwaliteit van de zorg voorgaat op de kostprijs.
  • Dat de participatiewet niet misbruikt wordt om werk van hulpverleners en vrijwilligers over te nemen. Mensen in de bijstand verplicht toeleiden naar werk in het sociaal domein werkt niet. En het is ook niet gepast om daarmee te concurreren.
  • Samenwerken met zeventien organisaties moet niet tot extra bureaucratie leiden: stapeling van monitoring, indicaties, etc. Waarom als gemeente veel uitvoeringskosten maken, terwijl overal informatie voorhanden is?
  • Op een goede manier regelen van delen van gegevens (privacy-aspect)
  • Inrichting van het transformatieproces: GroenLinks vindt het hierbij belangrijk dat we als raad meedenken. Samen met partners moeten we met elkaar in gesprek over waar we in 2016 willen staan: hoe willen we dat de Almeerse samenleving wat betreft de zorg en welzijn eruit ziet? Hoe willen we daar komen? GroenLinks wil daar ook de rol van de gemeente erin betrekken? Moeten we alles willen sturen?

We zullen het College kritisch blijven volgen.

Willy-Anne van der Heijden