De afgelopen dagen ben ik geschrokken van het grote aantal nieuwe dieptepunten in de Nederlandse politiek. Naast het terugdraaien van de stikstofaanpak en het terugdraaien van de krimp van schiphol wordt er gesproken over een spoedwet. Deze spoedwet perkt invloed van de Tweede Kamer in door een crisis uit te roepen die duidelijk niet bestaat. Het doel van deze ‘crisis’ is om de mensenrechten van kwetsbare mensen nu en in de toekomst te kunnen negeren. Niet dat crisiswetgeving een concrete oplossing voor ook maar één van de echte problemen in Nederland oplevert. De extreemrechtse PVV blijft inzetten op het aanwijzen van zondebokken, zonder enige stappen te nemen om de problemen op de woningmarkt, de stikstofcrisis, klimaatverandering of groeiende ongelijkheid op te lossen. ‘Schoenmaker blijft bij uw lees', preekt men nog wel eens in de lokale politiek. In veel gevallen is dit een terechte oproep. Als echter fundamentele zaken, zoals de rechtsstaat en het functioneren van de democratie op het spel staan, dan is het alle hens aan dek. 

Net als bij de volkomen chaos rond de stikstofcrisis, de groeiplannen van Schiphol en de nieuwe ronde van bezuinigingen op onderwijs, kunst en cultuur, heeft deze landelijke janboel een direct gevolg voor gemeenten en inwoners van Nederland. Zo wordt de woningbouw gefrustreerd door het gebrek aan een oplossing voor het mestoverschot. Het uitblijven van de energiewet frustreert nog steeds de oplossing van de netcongestie. En de lange termijn ontwikkeling van de economie stokt bij afnemende investeringen in onderwijs. De schade die nu berokkend wordt aan de inwoners van Almere en de rest van Nederland zal nog jarenlang effect hebben. Nog los van de schade aan de instituten van de rechtsstaat. 

Intussen blijven lokale PVV- en VVD-afdelingen achter de nieuwe regering staan. Er wordt lokaal regelmatig zelfs verwezen naar de nieuwe koers vanuit landelijk als een maatstaf voor Almere. Partijen zoals de VVD, PVV, NSC en BBB mogen dan doen alsof hun beleid een normale gang van zaken is, maar de ondermijning van de rechtsstaat, het aanwijzen van zondebokken, de cultuur-oorlog tegen ‘links’ en het algemene wanbestuur van deze regering mogen nooit genormaliseerd worden. 

Zolang GroenLinks bestaat en raadsleden namens onze partij in de raad zitten, zullen we ons tegen dit beleid verzetten. We blijven de lokale VVD- en PVV-afdelingen aanspreken en komen met alternatieve plannen. Als fractie voelen we ons gesterkt door de berichten van aanmeldingen door nieuwe leden als gevolg van het nieuwe beleid. Het is fijn om te merken dat veel Almeerders zich net zoveel zorgen maken als de raadsleden van de Almeerse GroenLinks-fractie. De komende tijd moeten wij ons allemaal uitspreken, in de raadszaal en op straat, tegen de aantasting van de rechtsstaat door de huidige regering. De integriteit van de rechtsstaat is het waard om voor te vechten, in Almere net zo goed als in Den Haag.