Oud-minister Veerman heeft in mei jongstleden zijn Verkennersrapport Floriade 2022 opgeleverd: “Floreren in Almere”. Maar GroenLinks heeft twijfels of dat ook zal gebeuren met de insteek die Veerman kiest.

Het rapport ontbeert visie en focus
Veerman kiest in het rapport voor het thema growing green cities. Het verbreden en verdiepen van dit thema ziet hij als een herijking van de vormgeving van een Floriade. Hij blijft echter steken bij het geven van een aantal richtingen waarop de Floriade zich zou kunnen richten, en maakt geen duidelijke keuze. Hij kiest niet voor de “slagroom” op het growing green cities-toetje waarvoor mensen warm lopen. Het rapport ontbeert visie en focus. Visie op wat in 2022 echt een speerpunt zal zijn, op wat we de wereld aan oplossingen voor prangende problemen willen bieden. Kunnen we over 8 jaar een echte circulaire economie laten zien? Of een oplossing tonen voor het probleem van de voedselveiligheid? Dit zijn thema's die mondiaal van betekenis zijn, want zij spelen in elk land en elk werelddeel op eigen wijze. Daarmee trek je niet alleen mensen vanuit Nederland, maar ook uit het buitenland.

In ogen van GroenLinks is zo’n mondiale focus essentieel om de Floriade tot een succes te maken. Wat dat betreft mis ik het mantra van innovatie van het nieuwe college. Misschien moet niet de wethouder gebiedsontwikkeling, maar de wethouder innovatie leidend zijn?

Economische effect
Met een goede focus aan de voorkant zouden er nu al partners zijn die volmondig “ja” zeggen tegen de Floriade. De belangstelling van partners is zorgwekkend laag, valt in het rapport te lezen. Hoe wil de Floriade een succes worden als zo’n belangrijke voorwaarde ontbreekt? GroenLinks meent dat partners wel degelijk overtuigd kunnen worden om mee te doen mits er een goed, pakkend thema is wat hen boeit en waar ze zelf iets mee kunnen. Ze zullen meedoen als het hen ook economisch wat oplevert.

Maar wat de Floriade in economisch perspectief oplevert, vertelt het rapport niet. Men gaat uit van een enorme economische spin off, maar nergens wordt aangegeven hoe dat kan worden bereikt. GroenLinks heeft wat betreft behoefte aan een economische effectrapportage, die jaarlijks wordt geactualiseerd.
Zo’n rapportage maakt ook duidelijk welke de risico’s voor de gemeente zelf nog draagt. Deze risico’s zijn nu niet helder.

Financiële risico’s
Er stond ooit 65 á 75 miljoen Euro voor het Floriade-event, maar Veerman gaat nu al uit van 100 miljoen. Hoe halen we dit grote bedrag bij elkaar? Hoeveel bezoekers, etc. zijn nodig om alles kostendekkend te houden? Welke programma’s zijn gestart om de resterende kosten van the making off (een uitgave van 4 miljoen en een opbrengst van 2 miljoen Euro) binnen te halen?

Het rapport gaat uit van een startkapitaal van 20 miljoen Euro: 10 miljoen van Almere en 10 miljoen van de provincie. Van de 10 miljoen van de gemeente is onduidelijk waaraan die is besteed. Zijn hieruit alle werkzaamheden van Veerman, inclusief verre buitenlandse reizen, betaald? Hoeveel is er nu over?

De bijdrage van 10 miljoen Euro van de provincie staat nog niet vast. Dat is namelijk bedoeld voor projecten die bijdragen aan de economische ontwikkeling van Almere en Flevoland, niet om een Event als de Floriade sluitend te krijgen. Kortom, onduidelijkheid troef. En dat terwijl Almere als enige aandeelhouder van de Floriade en grote garantieverstrekker (zoals 3 miljoen Euro als garantie aan Tuinbouwraad) straks alle risico’s voor haar rekening moet nemen. De voorgestelde BV-constructie lost dit probleem niet op.

GroenLinks is niet tegen een Floriade
GroenLinks is niet tegen een Floriade, heeft ook altijd voorgestemd in de gemeenteraad dat deze er zou komen. Maar wil het een succes zijn dan zal het College, dat nog officieel zal aangeven wat ze met het rapport van Veerman gaat doen, in de ogen van GroenLinks flink wat zaken moeten aanscherpen en verduidelijken. Het is nog niet te laat om de Floriade tot een succes te maken.