GroenLinks en D66: Almere moet meedoen met experiment Cannabisteelt

D66 fractievoorzitter Martine van Bemmel en GroenLinks raadslid Jaap Steenkamer pleiten deze week op de politieke markt voor het voorstel dat Almere meedoet met het experiment voor een gesloten coffeeshopketen. Het experiment is de uitkomst van de inzet van D66 bij het landelijke coalitieakkoord en moet er voor zorgen dat wietteelt in de toekomst uit de illegaliteit wordt gehaald. Op dit moment wordt de verkoop nog gedoogd, voor de bevoorrading zijn coffeeshops echter aangewezen op het illegale circuit. 

Volgens Jaap Steenkamer is het experiment in tegenstelling tot het Hippie-achtige imago van de pro-legalisatiebeweging juist een kans om bij te dragen aan de veiligheid van de stad: “Het is belangrijk dat de Cannabisteelt zo snel mogelijk stopt een inkomstenbron te zijn voor de georganiseerde criminaliteit. Op dit moment worden de inkomsten uit de teelt gebruikt om de wet te ondermijnen en zware criminaliteit te financieren, dat moet anders”.

In heel Nederland kunnen 10 steden deelnemen aan het experiment, waarbij de vereisten zijn dat alle coffeeshops meedoen en buitenlandse kopers worden geweerd. De coffeeshops verkopen dan legaal geteelde, op kwaliteit gecontroleerde hennep. D66-fractievoorzitter Martine van Bemmel: “Met de wietproef wordt onderzocht hoe we de teelt uit de illegaliteit kunnen halen. Almere heeft de ruimte en ook een beperkt aantal coffeeshops, waardoor onze stad ideaal is om mee te doen.”

Komende donderdag om 20.00 uur staat het voorstel op de agenda van de politieke markt.