Donderdag 21 november staat de nieuwe gemeentelijke participatienota op de agenda. Een mooi resultaat, waarin eindelijk de invloed van inwoners op plannen in hun omgeving wordt geregeld. GroenLinks heeft hier jarenlang voor gestreden. In de vorige raadsperiode waren er diverse geluiden in de stad dat er veel mis was met de inspraak van bewoners.

Reden voor GroenLinks om vele bewonersgroepen op het stadhuis uit te nodigen om hun zegje te doen over waar het aan schort en wat er in hun ogen zou moeten gebeuren. 

Dit leverde veel input op voor een participatienota die GroenLinks samen met Leefbaar Almere daarna heeft geschreven, “nota Informeren, Samenspraak, Inspraak en Tegenspraak. Over omgangsregels tussen gemeente en bewoners bij ingrepen in hun omgeving. (2008)”

Deze nota werd raadsbreed gesteund, maar door het College niet goed opgepakt. Er kwamen weliswaar richtlijnen, maar die strookten niet met de ideeën van  raad. Het wilde maar niet bij het College en de ambtenaren tussen de oren zitten dat de raad de wens had dat je vandaag de dag echt anders met bewoners zou moeten omgaan. Vele woedende reacties op zogenaamde inspraakprocedures, die in de praktijk een wassen neus bleken, waren het gevolg.



Nieuwe nota

Vorig jaar nam het Platform Burgerparticipatie het initiatief om tot een verbetering van de participatieregels te komen. Een door hen georganiseerde bijeenkomst in het Buitenhout College werd druk bezocht en er werd door bewoners veel input geleverd. GroenLinks heeft vervolgens geregeld dat het Platform Burgerparticipatie in de politieke markt met de wethouder en de fracties in gesprek kon om de door hun geïnventariseerde ideeën te delen. Hun ideeën kregen steun van ieder en er werd afgesproken dat de wethouder samen met het Burgerplatform een nieuwe participatienota zou schrijven.

Die ligt er nu en de invloed van het Burgerplatform is duidelijk zichtbaar. Mooi om te zien is dat de gemeente nu ook vèrgaande participatie zoals co-creatie toestaat. GroenLinks is hier altijd een groot voorstander van geweest, met verwijzing naar mooie voorbeelden in Hengelo, waar de stadsplein helemaal is ingevuld en bedacht door inwoners.



Hopelijk wordt de participatienota een verhaal van Daden en niets slechts van Woorden. Is de cultuur op het stadhuis nu echt zo veranderd dat al deze participatievormen ook daadwerkelijk gaan plaatsvinden? De inspraak bij de Wierden, wat toch redelijk parallel aan het proces van de participatienota plaatsvond, is bijzonder slecht verlopen. Welke garantie hebben we nu dat het nu voortaan anders gaat? Welke garantie hebben we dat inwoners nu zelf dingen mee mogen bedenken, in plaats van slechts hun zienswijze indienen op een voorstel van de gemeente? Voor GroenLinks telt de "proof of the pudding"; wij zullen de uitvoering nauwlettend gaan volgen.

Willy-Anne van der Heijden