GroenLinks is tevreden over de afspraken die gemaakt zijn met het Rijk en de Regio over de verdere groei van Almere. De raad heeft op j.l. 28 november unaniem ingestemd met deze afspraken, zoals die zijn vastgelegd in de Uitvoeringsovereenkomst Almere 2.0 en de Bestuursovereenkomst RRAAM. In onderstaande RAAMM-rede heeft GroenLinks aangegeven waar nog vraagtekens en kanttekeningen bij geplaatst worden en waar verder debat over gevoerd moet worden.

“Vz. Op 6 juni hebben we als raad gesproken over de zienswijzebrief van het College over de Ontwerp-Rijksstructuurvisie Amsterdam/Almere/Markermeer (RRAAM).

Wij waren als GroenLinks niet blij met de houding van het Rijk toen, want ze zegde helemaal niets toe. Niets over de bereikbaarheid, de IJmeerverbinding, of welk toekomstperspectief dan ook. Wij vonden het Rijk hierdoor een onbetrouwbare partner, die eerder grote woorden had, maar als puntje bij paaltje kwam weinig daden liet zien. Wij hebben toen samen met andere partijen een motie verstuurd naar de Tweede Kamer, waarin we de noodzaak van een IJmeerverbinding als absolute voorwaarde voor een eventuele groei-opgave beschreven.

Een half jaar later krijgen we nu dan de Uitvoeringsovereenkomst Almere 2.0 (IAK2), Bestuursovereenkomst RRAAM en Rijksstructuurvisie Amsterdam/ Almere/ Markermeer voorgelegd. Een totaalpakket van documenten van groot belang voor de toekomst van Almere met eindelijk concrete afspraken met het Rijk en de Provincie over een integrale stedelijke ontwikkeling, het financieel kader, de wijze van samenwerking en de monitoring van dit alles.



Een mijlpaal en wat dat betreft een compliment waard!

Met de overeenkomsten kunnen we nu kansen benutten met het oog op toekomst van de huidige en de toekomstige inwoners van Almere. Veel hangt echter wel af van de precieze uitvoering van de afspraken. Hier zitten in de ogen van GroenLinks nog wel een aantal onduidelijkheden.

Zo blijft de IJmeerverbinding nog steeds slechts een stip op de horizon, waarbij Rijk en Almere precies tegenovergesteld redeneren: voor het Rijk moet de stad eerst groeien wil ze deze verbinding krijgen, Almere stelt alleen te kunnen en willen groeien mèt een IJmeerverbinding. Voor het Rijk blijft daarbij het alternatief van de Hollandse Brug open, terwijl Almere dit verwerpt. Waar heeft u dan precies een akkoord over bereikt? Wat doet de minister met de uitspraak in onze motie dat de IJmeerverbinding tussen Almere en Amsterdam de voorkeur moet krijgen wanneer de bereikbaarheid van Almere in de toekomst moet worden verbeterd?

Wat betreft de bereikbaarheid per spoor is het teleurstellend dat er geen partiële spoorverdubbeling in Almere komt en dat de intercitystatus van station Almere Buiten onduidelijk blijft. Hoe gaat Almere trouwens de eigen 2,6 mljn voor onderdoorgang A6 Nobelhorst financieren?

Bij de woningbouw wordt in de stukken concreet de opgave benoemd:we gaan 60.000 woningen erbij bouwen. Helaas worden geen concreet aantal te behalen arbeidsplaatsen/banen genoemd. Zijn we zo bang om een streven uit te spreken? Ook niet als stip aan de horizon? Teleurstellend.



We zien een aantal nieuwe onderwerpen in de overeenkomsten:

zoals Experimenten woningbouw, Fonds Verstedelijking Almere en de Floriade. Aan welke experimenten moeten we denken die de woningbouw gaan stimuleren? Partijen willen de condities positief beïnvloeden. Mooi, betekent dat dus ook dat we de wachtlijsten gaan wegwerken? Meer energieproducerende/starterswoningen? Groene woonomgeving? (Wierden?)

Zeer belangrijk vindt GroenLinks dat het raadsvoorstel en de overeenkomsten geen helderheid geven over hoe de gemeenteraad betrokken wordt bij die verdere uitwerkingen, de monitoring en of van de raad verdere besluiten worden verwacht. Wat is de rol van de raad bijvoorbeeld bij het Overleg Almere 2.0 (Programmagroep) en aan de Almere Tafel?

En wat is onze rol bij de voorstelling in het kader van actualisaties en innovaties uit het expertpanel (Growing Green Cities)? En nog belangrijker, hoe mag de raad zich uitspreken over het jaarprogramma voor het Fonds Verstedelijking Almere? Waar en wanneer kan de raad expliciet besluiten waar de jaarlijkse bijdragen van het fonds aan wordt besteed? Wij willen geen impliciete besluitvorming hier, zoals we tot nu toe al een aantal keren zijn geconfronteerd.



Bestemmingen

Wij hebben al een lijstje van concrete bestemmingen waaraan we de jaarlijkse 13,5 mljn voor de komende 22 jaar willen besteden. Het gaat overigens om meer geld: in totaal om 1 miljard, waarvan 300 mljn voor het fonds;

Zoals faciliteren kleinschalige bedrijvigheid, impulsgeld voor cultuur, geldinzet voor het sociale domein zodat mensen aan de onderkant kunnen meedoen aan de samenleving, en - net als in Rotterdam- alle nieuwbouw krijgt voortaan standaard zonnenpanelen op het dak. Scheelt mensen ook in de portemonnee, waardoor woningen ook beter bereikbaar zijn voor mensen met een laag inkomen.

 

Tot slot vindt GroenLinks dat niet alleen de raad, maar zeker ook de burgers betrokken moeten worden bij de vormgeving van de toekomstige stad.

Mensen maken de stad is het motto van Almere. Laten we dit via een goede burgerparticipatie ook echt waarmaken.”



28 november 2013

Willy-Anne van der Heijden