Als eerste is het belangrijk om te weten dat de invoering van de wet al meerdere keren is uitgesteld. Dit is frustrerend, want GroenLinks ziet dat de wet een enorme verbetering is op de oude regelgeving. De afgelopen jaren was het Rijk verantwoordelijk voor de inburgering. Dit kwam er op neer dat een statushouder een zakje geld kreeg en zelf verantwoordelijk was voor het hele proces. Inburgering was vooral gericht op het leren van de Nederlandse taal, met als gevolg dat er een wildgroei was aan taalscholen, en niet allemaal van goede kwaliteit. Onze taal leren is al moeilijk genoeg, laat staan met een slechte begeleiding. Soms was het leren kennen van onze cultuur en onze normen en waarden niet meer dan modules die gevolgd moesten worden.

De gemeente krijgt vanaf 2022 de touwtjes strakker in handen. Almere selecteert zelf de taalscholen waar nieuwe Almeerders zich bij kunnen aanmelden, stelt zelf de criteria vast waaraan ze moeten doen en controleert ook of ze de beoogde kwaliteit wel leveren. Hopelijk maakt dit een eind aan de slechte staat van het taalonderwijs.

Een nieuwe Almeerder zal ook een veel persoonlijker inburgeringsproces doormaken. Wat is het opleidingsniveau? Wat was hun baan, en kan iemand in Nederland die oude baan weer oppakken? Kan iemand in het oude werkveld meedraaien om zo ook de taal sneller te leren? Oftewel, participeren in plaats van enkel leren. Zelfstandig zijn, je eigen geld verdienen, je blijven ontwikkelen. Het klinkt allemaal ideaal.

Uitgaan van idealen is goed. Realistisch zijn is echter ook nodig. Wanneer je vlucht naar een ander land heb je het niet makkelijk gehad. Vluchten gaat zelden zonder trauma’s gepaard. Kun je van een nieuwe Almeerder wel vragen om te gaan participeren, de taal te leren, financieel onafhankelijk te zijn?

Om dit van nieuwe Almeerders te vragen lijkt GroenLinks alleen een goed plan zolang er oog blijft voor de mens aan wie je het vraagt. Wat heeft deze persoon nodig? Uitdaging? Structuur? Rust? Zorg? Wat kunnen we doen om deze mensen goed te laten landen in onze maatschappij?

Voor GroenLinks is dat het belangrijkste. Met oog voor de mens achter de status, ze een plekje geven in onze stad. Waar ze zich veilig voelen, waar ze zich kunnen ontwikkelen en waar ze een volwaardig Almeerder kunnen worden.

- Esther Hagelaar, vice-fractievoorzitter GroenLinks Almere