3 Tuinders op de Spittershoek in Almere Haven gaan op een natuurlijke manier bijen houden. Zij gaan in holle boomstammen, gekregen van Staatsbosbeheer, bijenvolken houden. “Het gaat slecht met de bijen”; aldus Willemien Hellemans, “dat komt niet alleen door de insecticiden die gebruikt worden, maar ook door de wijze waarop bijen gehouden worden. De bijen hun wintervoorraad honing afpakken en daar suikerwater voor geven, verzwakt de bijen. Bij ons mogen ze een groot deel van de honing houden. Daardoor worden ze sterker en gezonder.”
Er zijn tal van initiatieven in Nederland en België die de wilde bijen willen helpen.
Op www.bijenlint.nl zijn daarvan goede voorbeelden te vinden.
Leuk initiatief van die tuinders op de Spittershoek.
Zo zijn er meer inspirerende initiatieven, waarbij geleerd wordt van de natuur.
Leren van de natuur
In het boek de Blauwe economie laat Gunter Pauli zien dat, als we goed naar natuurlijke systemen kijken, we kunnen komen tot een duurzame manier van produceren en consumeren. Hij beschrijft 100 innovatieve projecten, die veel banen kunnen opleveren. Gewoon afgekeken van de natuur.
Eén van de projecten gaat over zebra’s.
Waarom hebben zebra’s zwarte en witte strepen? Een vraag waarmee ik al sinds mijn jeugd rondloop.
Volgens Gunter Pauli hebben die strepen een functie; zwarte strepen nemen warmte op, witte strepen weerkaatsen warmte. Er komt een luchtcirculatie op gang en de zebra wordt enkele graden koeler. Een soort natuurlijke airco, die toepassing vindt in de architectuur.
In zag een sporthal in Gouda met witte en zwarte strepen waar de architect dit principe toepast. Het gebouw heet dan ook de Zebra.
De blauwe economie kan ik van harte aanbevelen als zomerliteratuur.
Mario Kramer