Op dit moment is er geen dierenwelzijnsbeleid in Almere. Om aan de minimale wettelijke verplichting te voldoen, besteedt Almere deze taken uit aan professionele en particuliere hulpverleningsinstanties.
Die professionele en particuliere hulpverleningsorganisaties hebben in gesprekken met de indieners en ook tijdens het Ronde Tafelgesprek van 2 oktober 2014 aangegeven dat niet duidelijk is waar de verantwoordelijkheid van de gemeente eindigt en die van de particuliere hulpverleningsinstanties begint. Nu blijkt vaak in de praktijk dat het aan de verbeelding van de hulpverlener wordt overgelaten: “hoe nu verder?” Er wordt soms zelfs gesteggeld over de kosten die op politie en brandweer worden verhaald, terwijl deze instanties namens de gemeente de gemeentelijke taak uitvoeren!
Over het algemeen vindt iedereen dat de eigenaar van het dier zijn (financiële) verantwoordelijkheid moet nemen. Ook wij vinden dat. Maar wat wij van de eigenaren verwachten, mogen wij ook van de gemeente verwachten!
Nu is dierenwelzijn niet eens onderwerp binnen de huidige portefeuilleverdeling en valt daarom vanuit het wettelijk kader onder de portefeuille van de burgemeester.
Dat moet anders vinden wij. GroenLinks heeft daarom samen met de PVV een motie ingediend, waarin wij het college oproepen om in ieder geval dierenwelzijnsbeleid onder te brengen in een portefeuille.
Ook willen wij dat het college in overleg gaat met betrokken instanties om een duidelijk protocol te formuleren, waarin het grijze gebied omtrent de verantwoordelijkheid van de gemeente en die van de particuliere hulpverleningsinstanties, vastgelegd wordt.
Binnenkort spreekt de gemeenteraad hierover. Het zou in ieders belang zijn als de raad de motie steunt. En wellicht is dat dan het begin van een uitgebreider dierenwelzijnsbeleid in Almere dat verder gaat dan het minimale. Andere steden gingen Almere al voor.