De begroting 2014 is de laatste begroting van deze raadsperiode en dat betekent dat we als GroenLinks zullen terugkijken op de afgelopen vier jaar en de balans gaan opmaken. Financieel gezien is de begroting sluitend en het perspectief op orde. Dat is op zich mooi als je bedenkt dat het moeilijke tijden geweest zijn met recessie en steeds weer bezuinigingen van het Rijk. Maar in de ogen van GroenLinks moet je juist in deze tijden visie en lef tonen en niet alleen slechts op de winkel passen tot de storm van de economische crisis voorbij is. Visie op hoe je wilt dat de stad functioneert en er in de toekomst uitziet; en lef om van gebaande paden af te wijken en experimenten aan te gaan, zoals het economisch experiment met ZZP-ers dat wij eerder bij de voorjaarsnota hebben geopperd en dat in andere steden gewoon wordt uitgevoerd. Het zou ook van lef getuigen als er tussen portefeuilles nu eens integraal wordt afgewogen. Als de wurggreep van het coalitieakkoord om elke portefeuille op zijn eigen bezuiniging af te rekenen, overboord zou worden gegooid
GroenLinks zou andere keuzes maken en geld toekennen (en minder bezuinigen) in portefeuilles die het nu heel zwaar hebben, zoals sociale zaken en cultuur. Portefeuilles waar bezuinigingen zich fors stapelen met bezuinigingen van het Rijk. Wij komen op voor mensen zonder werk die afhankelijk zijn van inkomensondersteuning, voor mensen die zorg nodig hebben, voor minima met kinderen, ouderen en licht verstandelijk gehandicapten. Gelukkig heeft de raad voor hen bij de Voorjaarnota wat kunnen repareren door moties over het Woonlastenfonds en het Voedselloket aan te nemen. En wij komen op voor de cultuursector, die in onze ogen een belangrijke drager is van deze stad. In onze ogen mag daar extra geld naartoe. Creativiteit loont.
In onze ogen kan er geld voor beide posten gehaald worden uit de middelen voor grote ruimtelijke projecten en voor Communicatie. Ook kan de meevaller van 1,7 miljoen uit het gemeentefonds, dat nu naar de algemene middelen gaat, worden gebruikt. Want ga je voor het geld (sluitend maken van de begroting) of voor de mensen? GroenLinks kiest voor het laatste. Ook zou het weerstandsvermogen voor problemen in de zorg kunnen worden aangesproken. Wij horen steeds van de accountant dat deze met de reservering van 92 euro per inwoner aan de hoge kant zit..
Wij rekenen dit College af op behaalde resultaten. Zeker waar het de impulsengelden betreft , waar in 4 jaar tijd 20 miljoen aan is besteed. Als we kijken naar wat er voor dat geld is gepresteerd, ziet GroenLinks resultaten bij onderwijs (minder zwakke scholen, concreet geld voor scholing voor leerkrachten en betrekken van ouders bij hun kinderen, etc.) en gedeeltelijk bij veiligheid, maar weinig resultaten bij economie. Er is daar de afgelopen periode bijna 7 miljoen impulsgeld naartoe gegaan,wat vooral aan mooie plannetjes is besteed. Het aantal banen is juist verminderd: in het afgelopen jaar met 2750 banen!. Het is goed dat de raad nu een onderzoek doet naar de daadwerkelijke resultaten van de impulsgelden. GroenLinks ziet de meerwaarde van de EDBA niet in en zal moties die deze willen opheffen, steunen.
Wij zullen een aantal moties en amendementen indienen. Deze geven meteen ook aan waar onze zorg zit. Zo vinden we dat er te weinig aan duurzaamheid gebeurt. We merken dat er zowel binnen het College als in de coalitie geen gedeelde ambitie is: de PvdA wil misschien wel, maar de VVD trekt aan de rem. GroenLinks roept in een motie op om als stad het streven uit te spreken dat we in 2022 echt energieneutraal zijn. Dat is de stip aan de horizon waar we dan ook daadwerkelijk naartoe werken. Dit sluit mooi aan bij de thema’s van de Floriade in 2022.
Wat betreft cultuur wil GroenLinks het college en de coalitie houden aan de afspraak die we middels een aangenomen motie van GroenLinks en D66 hebben gemaakt om nog over de hectare Cultuur te beslissen. De raad beslist nog over een go-no go hiervan. Wij zullen niet instemmen met geld voor de hectare cultuur in deze begroting omdat dit nog niet is geregeld. Het cultuurbudget was ooit 350.000 euro en is nu 200.000 euro. Dat dit te laag is heeft GroenLinks al eerder aangegeven. Dat willen we via een amendement verhogen naar 350.000 euro. Dan wel losgekoppeld van de Hectare Cultuur.
Tot slot vinden we dat kinderen in onze stad speciale aandacht verdienen. We dienen samen met de VVD een motie in over peuterspeelzaalwerk. Daarnaast vinden wij dat alle kinderen uit minimagezinnen naar culturele instellingen zouden moeten kunnen. Wij zullen daarom een motie indienen om het jeugdcultuurfonds te verhogen. Dat komt nu geld tekort. GroenLinks vindt het onaanvaardbaar dat niet alle kinderen kunnen meedoen.