In januari 2014 is het bestemmingsplan De Wierden aangenomen. Dit bestemmingplan kent een roerige geschiedenis. Ten eerste is het het eerste bestemmingsplan waarbij in bestaand gebied grootschalig gebouwd gaat worden. Even wennen voor Almere. Vanaf het begin van het proces in 2009 zijn bewoners zeer actief betrokken bij het plan. Niet via de formele weg, maar ook daarbuiten.

Op het uiteindelijke plan was veel kritiek, van bewoners én van de oppositie. Het plan is dan ook aangenomen met een meerderheid van 18 tegen en 20 voor. Veel moties en amendementen van de oppositie zijn toen niet aangenomen. Ook GroenLinks heeft toen tegen gestemd.

Een van de uitgangspunten van het bestemmingsplan  was dat er diverser gebouwd moest gaan worden. Op dit moment is 70% van de wijk sociale woningbouw. Niet een per definitie verkeerd uitgangspunt. 
Na het aannemen van het bestemmingsplan zijn diverse bewoners naar de Raad van State gestapt om alsnog enkele onderdelen gewijzigd te zien. Op één punt heeft de RvS de bewoners in hun verweer gelijk gesteld:  de motivatie voor een appartementencomplex gepland op de hoek van het zogenaamde Windbos, op de rand van de Hoekwierde en de Velden . Het college stelt dat daar een regionale behoefte voor is maar heeft dat niet goed onderbouwd. Die motivering moet dus over. 
Inmiddels is die nieuwe motivering naar de gemeenteraad gegaan. En ook nu weer: kritiek van dezelfde partijen als in januari 2014. GroenLinks stelt dat de motivering per definitie niet klopt om de volgende redenen:
-er eerder altijd gesproken is van de noodzaak voor doorstroming uit de Wierden zelf, dus niks regionale behoefte
-diversiteit in de wijk niet bevorderd wordt door een flat die feitelijk in de Velden staat
-de werkelijke reden dat de flat gebouwd moet worden, de bekostiging van sociale voorzieningen in de rest van de wijk is
Bewoners laten het er niet bij zitten. Zij zijn inmiddels een crowdfunding gestart om geld bij elkaar te krijgen om de grond zelf op te kopen. Hieruit blijkt hoe ver bewoners bereid zijn te gaan in hun verzet.
GroenLinks is van mening dat bij een stemverhouding 18-20, je serieus naar de minderheid moet kijken en het lef moet hebben af te zien van de bouw.  Op 12 februari komt dit opnieuw op de Politieke markt

Jessica Kips

luister de uitzending terug Afspelen op YouTube