Bij de behandeling van het bestemmingsplan de Wierden kiest GroenLinks er doelbewust voor om het wijkgroen in de Wierden te handhaven. Onze motie en amendementen zijn daarop toegesneden. Ook wij zien dat de Wierden toe is aan vernieuwing, maar dit zgn. revitaliseren doe je samen met bewoners en niet door bewoners met nieuwbouwplannen in hun wijkgroen te confronteren.

Valse start
De bouwplannen kenden een valse start onder wethouder Arno Visser. Die plannen zijn aanvankelijk zo rond 2008 opgesteld zonder betrokkenheid van de bewoners.
De bewoners van de Wierden voelden zich overvallen door de bouwplannen. De hakken gingen in het zand; beter gezegd in de klei.
GroenLinks heeft van begin af aan bij de Wierden aandacht gevraagd voor inpassing samen met de bewoners van deze wijk.
Op j.l. 7 november heeft de raad bij de behandeling van het bestemmingsplan de Wierden goed geluisterd naar de indrukwekkende en soms ontroerende betogen van de vele insprekers. Het begrip aandachtswijk kreeg een nieuwe betekenis. Als één wijk laat zien wat de sociale winst is van zelfbeheer, dan is ’t de Wierden wel. GroenLinks vindt dat de raad hier gehoor aan dient te geven en moet laten zien dat het de gemeente ernst is met; Mensen maken de stad!

Het college neemt deze betrokken wijkbewoners weinig serieus in de reactienota.
Wat moeten deze mensen denken van de veelvuldig herhaalde opmerking in de reactienota dat de bouwlocatie bestaat uit “opgeschoten gras met een groep solitaire bomen”? Of “een enorme lap gras” zoals de portefeuillehouder het plantsoentje bij de Kimwierde noemde. Zo’n opmerking schoffeert toch hun inzet en betrokkenheid bij dat gebied.
In het ecologisch beheer van dat gebied hebben ze jarenlang hun ziel en zaligheid gestoken met veel kennis van zaken. Zij geven Kleur aan Groen. Ook op 7 november lieten de insprekers dit met hun teksten, hun beelden en het uitgereikte rapport duidelijk zien. Bovendien; “Groen levert de gemeente Wierden veel op, oa gezondere inwoners. De gemeente berekende wat de baten van groen zijn. tinyurl.com/o229voo

Zelfbeheer
GroenLinks is het dan ook niet eens met het college dat de bewonersinitiatieven en het zelfbeheer van de openbare ruimte in de wijk heel goed kunnen samengaan met de voorgestelde nieuwbouwlocaties. Dit geldt dan vooral voor de 3 nieuwe bouwlocaties in ‘t groen. GroenLinks kan zich goed voorstellen dat wethouder Ed Anker in een pijnlijke spagaat zit. Wij willen deze wethouder van zelfbeheer graag uit die spagaat helpen. Maar wij steunen niet de bouwwethouder, die wil bouwen in het wijkgroen.
Revitalisering van de Wierden wordt namelijk ook zichtbaar door dit zelfbeheer en de daardoor toenemende sociale cohesie. De nominatie voor het beste Nederlandse zelfbeheerteam spreekt voor zich. Zelfbeheer is ook integrale wijkaanpak.

Het college bedreigt dit. Betrokken inwoners dreigen gedemotiveerd af te haken. Dit kan en mag niet de bedoeling zijn van dit plan. Dat bouwen in het groen maakt meer kapot dan iedereen lief is en is niet meer ongedaan te maken.
GroenLinks zegt; herstel het vertrouwen. Schort de bouwplannen in het groen op. Gemeente en corporaties moeten hun werk goed doen. Geef daarbij de bewoners meer ruimte voor zelfbeheer, gebruik de eigen kracht van de wijk, bouw rood voor rood en kijk samen met de bewoners goed hoe de vlag er over een aantal jaren bij staat.