De reactie van GroenLinks Almere op de Begroting 2017.
Kantel de begroting: de wens of het op te lossen probleem staat centraal, het geld volgt hierop!
De reactie van GroenLinks Almere op de Begroting 2017.
Kantel de begroting: de wens of het op te lossen probleem staat centraal, het geld volgt hierop!
Voorzitter,
Voor ons ligt een begroting nieuwe stijl, waarin volgens het Besluit Begroting en Verantwoording (BBV) indicatoren zijn opgenomen en waarin de overhead afzonderlijk in beeld is gebracht. Een hele vooruitgang, hoewel duidelijk mag zijn dat onze motie bij de jaarrekening opriep tot nog betere indicatoren dan de vrij algemene die het BBV voorschrijft. We hebben afgesproken dat wij ons als raad gaan buigen over betere indicatoren voor Almere.
Zover de vorm. Inhoudelijk en financieel valt er nogal wat af te dingen op de begroting. Hoewel het college aangeeft dat er sprake is van een licht economisch herstel staat Almere er niet goed voor. De begroting 2017 is dan wel sluitend, maar dat komt alleen omdat we incidentele meevallers en reserves hebben ingezet. De gemeente heeft steeds minder een buffer om tegenvallers op te vangen. Door de grote bezuinigingen van het Rijk op zorg zijn we door onze reserve sociaal domein heen, en door het gebrek aan verkoop van bedrijventerreinen hebben we veel grond moeten afwaarderen.
De reserves van de gemeente zijn in twee jaar tijd met bijna 100 miljoen euro geslonken. En de bodem is nog niet in zicht: de verwachting is dat de reserves de komende twee jaar nog eens met 83 miljoen dalen, naar 180 miljoen euro. De economie moet dat toch wel erg flink groeien willen we uit deze duikvlucht komen.
GroenLinks ziet dat er met de huidige inzet voorlopig nog niet van komen. Het aantal banen in Almere is vergeleken met de bevolkingsomvang erg klein, waarmee onze stad behoorlijk achterloopt ten opzichte van andere steden. We hebben wel veel bedrijfjes, maar dat zijn vooral eenpitters, zzpers. Er zijn minder grotere bedrijven die zich hier vestigen, met onder meer als gevolg dat er een forse kantorenleegstand is en bedrijventerreinen leeg blijven.
Natuurlijk geeft het college aan alles eraan te doen. Mondjesmaat worden kantoren omgebouwd tot woningen, en binnen de Metropool Amsterdam probeert men tot afspraken te komen dat meer bedrijven zich in Almere gaan vestigen. De opbrengst tot nu toe is laag. De hoop is nu gevestigd op de Floriade, maar dat duurt echter nog wel even.
In de ogen van GroenLinks is het tijd voor een andere koers. We moeten meer in de zachte sector investeren als vliegwiel voor de harde sector en de ontwikkeling van de stad. Feit is namelijk dat het juist de zachte sector is die bijv bedrijven over de streep trekt om zich hier te vestigen: is er genoeg cultureel aanbod? Is er genoeg kwalitatief hoogwaardig onderwijs voor de kinderen van het personeel? Is er een goed ondernemersklimaat? Volgens een onlangs verschenen boek -De toekomst van de stad, van Zef Hemel- willen mensen graag wonen in een stad, waar van alles is en plaatsvindt, van startups, broedplaatsen tot events, en waar voldoende faciliteiten zijn om hun leven naar eigen inzicht in te richten. In het leven van nu blijken vooral Events (variërend van groot tot klein, van dancefestival tot braderie) een belangrijke een trigger te zijn om mensen naar een stad te krijgen. Kortom, een goed cultureel economisch klimaat is essentieel om de stad van nu te maken. Als deze op orde is, zijn inwoners ook bereid om zelf te investeren in de stad en dingen te ondernemen. Ervaringen in andere steden leren dat dit alles weer nieuwe groepen aantrekt.
Voorzitter, willen we zorgen dat er zo'n klimaat ontstaat in Almere, dan moeten we anders naar onze begroting kijken. Meer investeren in sociaal en minder in stenen vereist een andere verdeling van het geld over de programma's. GroenLinks zou echter nog verder willen gaan, zoals we al vaker hebben betoogd. Voor veel wensen en oplossingen voor problemen is het wenselijk om juist programma-overstijgend te kijken. We hebben dit bijvoorbeeld al gezien bij de aanjaaggelden voor onderwijs en arbeidsmarkt, wat eerst twee aparte potjes waren. Nu id geld voor onderwijs en economie bij elkaar gelegd om het doel te bereiken. Een ander mooi voorbeeld is hoe we de vluchtelingenopvang in Almere met geld van DSO en van DSD gezamenlijk bekostigen om hen te huisvesten, te zorgen voor onderwijs, maatschappelijke begeleiding, werk en participatie. Of bijvoorbeeld de mogelijkheid om potjes voor milieu en economie samen te brengen om groene, duurzame banen te realiseren.
Dit betekent eigenlijk dat je de begroting zou moeten kantelen: de wens of het op te lossen probleem staat centraal, het geld volgt hierop.
Voorzitter, natuurlijk hebben wij ook opmerkingen bij de verschillende gedetailleerde onderdelen van de begroting. Wij zullen daar in de portefeuillehoudersronde op ingaan en daar meteen onze moties en amendementen aankondigen. Voor nu heeft GroenLinks willen volstaan met een andere kijk op de begroting. Wij willen hier graag met de raad verder van gedachte wisselen.
Willy-Anne van der Heijden
Fractievoorzitter GroenLinks Almere