Enige tijd geleden hebben wij u via deze website geïnformeerd over de voortgang van de Floriade en de standpunten van GroenLinks. Nu informeren wij u over de stand van zaken van dit moment.

Afgelopen jaar (2016) is:

  • de organisatie van de Floriade vormgegeven, o.a. oprichting BV Floriade;
  • het Masterplan Floriade is vertaald naar een bestemmingsplan;
  • zijn er verwikkelingen geweest rond de onteigeningsprocedure van Camping Waterhout i.v.m. de uitbreiding van de A6 en de plannen rond de jachthaven Haddock;
  • de bomenkap op het Weerwatereiland gestart.

Dit alles is niet ongemerkt voorbijgegaan aan de pers en de bewoners, die zich stevig hebben geroerd. Ook GroenLinks heeft duidelijk haar mening laten horen zoals je hieronder kunt lezen.

 

Waarom steunt GroenLinks de Floriade?

GroenLinks vindt de ontwikkeling van de Floriade van belang omdat dit onze stad een boost op het vlak van duurzame ontwikkeling kan geven, en omdat het een bijdrage levert aan vraagstukken van wereldbelang (zoals de voedselveiligheid). Een ontwikkeling en boost waaraan andere partijen in stad en land ten behoeve van de wereldtuinbouwtentoonstelling bijdragen en waar wij als Almere een duurzame wijk als resultaat aan overhouden. Voor GroenLinks raakt de Floriade de kernwaarden van haar partij. Het is de start op weg naar de groene economie van Almere met een nieuwe, duurzame en sociale samenleving.

 

GroenLinks volgt de ontwikkeling kritisch

Het feit dat we achter het idee van de Floriade staan, wil nog niet zeggen dat we de ontwikkeling niet kritisch volgen. Dit hebben we gedaan bij alle documenten die ons als raad zijn voorgelegd. Voor GroenLinks blijft zoveel mogelijk groenbehoud een belangrijk uitgangspunt bij de verdere ontwikkeling van het gebied. Ook vinden wij het van belang dat bewoners zo weinig mogelijk overlast van de ontwikkeling Floriade ondervinden. Wij hebben dit laatste eerder, samen met de PvdA, in een motie verwoord die door de raad is aangenomen. Daarnaast blijven we de financiële situatie van de Floriade nauwlettend volgen. Het moet gedragen worden door meer partijen dan alleen de gemeente, omdat het anders de financiële positie van de gemeente erg kwetsbaar maakt.

 

Verwikkelingen rond Camping Waterhout en Jachthaven Haddock

-In de discussie over Camping Waterhout spelen twee dingen door elkaar: de verplaatsing van de camping i.v.m. de Floriade en de onteigening van een deel van de camping vanwege de uitbreiding van de A6. Met Camping Waterhout zijn door de gemeente diverse gesprekken gevoerd om de camping te verplaatsen naar een andere geschikte locatie. GroenLinks heeft indertijd bij het vaststellen van het masterplan ervoor gepleit

-Met de jachthaven Haddock komt de gemeente ook niet tot een vergelijk. Het eerste plan van Haddock dat aan ons is gepresenteerd, was groots en had 900 woningen in flats op het haventerrein nodig om tot een verdienmodel te komen. GroenLinks vond dit -net als de gemeente- te gortig, aangezien het hele Floriadeterrein maar maximaal 600 woningen zou mogen hebben. Het moet in onze ogen vooral een groen gebied blijven. Ook hier blijven beide partijen in een impasse, ook al omdat ze niet eens worden over de verdeling van de kosten van een noodzakelijke vergroening van de jachthaven.

 

Standpunt van GroenLinks over de bomenkap op het Weerwatereiland (Vogeleiland)

Het is heel ongelukkig dat er voor beide partijen nog geen oplossing is gevonden, want intussen moet echt begonnen worden met het inrichten van het Floriadeterrein, wil deze in 2022 klaar zijn voor de wereldtuinbouwtentoonstelling en voor de eco-wijk na 2022. Veel blijft behouden (zoals het oerbos op het Vogeleiland), maar met de goedkeuring van het Masterplan in 2015 is de raad akkoord gegaan met een andere inrichting van het terrein, waaronder een boulevard en stenen paden, een arboretum met andersoortige bomen, en meer biodiversiteit. De bomenkap die in januari 2017 is gestart wordt in het kader van dit masterplan uitgevoerd. Tezamen met de enorme bomenkap die onlangs langs de A6 is uitgevoerd, waardoor het een kale vlakte is, valt deze bomenkap bij veel inwoners rauw op het dak. Ook GroenLinks heeft stevig moeten slikken toen alle bomen langs de A6 verdwenen (het wordt wel gecompenseerd, maar toch...). GroenLinks heeft uitgebreid onderzocht of de bomenkap op het Weerwatereiland echt volgens de plannen verloopt (en er niet teveel bomen verdwijnen). Wij constateren dat alles verloopt volgens de vastgestelde plannen.

Wel valt er veel op te merken over de bijzonder slechte communicatie vanuit de gemeente naar de inwoners. De gemeente organiseert hierdoor zelf de weerstand. Zo is de groenvisie wel aan bewoners gepresenteerd, maar velen wisten niet wat het precies inhield en wanneer de bomenkap echt zou beginnen. Ook ideeën van inwoners hoe je de bomenkap het beste gefaseerd zou kunnen aanpakken kregen geen gehoor. Gelukkig heeft de gemeente nu met de ideeën van bewoners haar plannen wat aangepast. Het is beter om teveel dan te weinig te communiceren. Laat dit een wijze les aan de gemeente zijn.

 

Willy-Anne van der Heijden