De restanten van de (wens-)ballonnen komen massaal in de natuur terecht. Dieren raken verstrikt in de touwtjes, eten de ballonnen en sterven een langzame dood. Wensballonnen zijn ook nog eens brandgevaarlijk bij het neerkomen. Om die reden ontraadt de brandweer het gebruik van wensballonnen en heeft de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) een aantal strikte regels verbonden aan het oplaten van wensballonnen.
Dankzij voorlichtingscampagnes van bijvoorbeeld www.dieballongaatnietop.nl worden steeds meer mensen zich steeds meer bewust van de gevolgen van het oplaten van (wens-)ballonnen.
Zo is eind 2014 door de Tweede Kamer een motie van de PvdD aangenomen die gemeenten oproept actief het oplaten van ballonnen te ontmoedigen. Gemeenten kunnen bijvoorbeeld via het verlenen van vergunningen bij evenementen bepalen dat bij feestelijkheden of demonstraties geen ballonnen mogen worden opgelaten. Veel gemeenten hebben aan die oproep al gevolg gegeven. Naast maatregelen op bestuurlijk niveau (Den Haag, Zandvoort, Amsterdam), hebben verschillende maatschappelijke organisaties het oplaten van ballonnen vervangen door een milieuvriendelijk alternatief. In Duitsland en Oostenrijk is het oplaten of het verhandelen van wensballonnen verboden. Een verbod van principiële aard: ongeacht het risico wil men geen nieuw gevaar introduceren in de maatschappij.
(Wens-)ballonnen horen niet in de natuur thuis. Zij eindigen als zwerfvuil en zijn dus een belasting voor het milieu. Op weg naar ‘Almere stad-zonder-afval’ en in de strijd tegen zwerfvuil past volgens ons prima een beleid op gebied van het terugdringen van het gebruik van (wens-)ballonnen.
GroenLinks heeft dan ook een motie ingediend, waarin wij het college oproepen om een ontmoedigingsbeleid te voeren tegen het oplaten van (wens)ballonnen door het massaal oplaten van ballonnen vergunningsplichtig te maken (evenementenvergunning).
Ook willen wij dat in de Algemene Plaatselijke Verordening opgenomen wordt dat er een meldingsplicht bestaat voor het oplaten van feestballonnen en dat vervolgens via de evenementenvergunning nadere bepalingen gelden.
Daarnaast verzoeken wij het college een publieksvoorlichtingscampagne te starten om de bevolking bewust te maken van de overlast die (wens)ballonnen vooroorzaken en de milieuvriendelijke alternatieven die er zijn. Uiteraard verwachten wij dat de gemeente hierin zelf het goede voorbeeld geeft door geen ballonnen meer op te laten en dit standpunt uit te dragen.
Donderdag 19 maart 2015 wordt de motie in de gemeenteraad besproken.