Hoe moeten we het nieuwe coalitieakkoord beoordelen? Is het oud beleid met een D66-sausje? Oude wijn in nieuwe zakken? Of is er sprake van een nieuw elan, van nieuwe op de tijd toegeschreven ambities?
Het Oostvaardersakkoord lijkt, opnieuw, de prioriteit te leggen bij de groei van de stad. Het begint in ieder geval met het Integraal Afspraken Kader (IAK) en de Almere Principles. Oude wijn in nieuwe zakken; de Primciples zijn nog niet veel verder dan mooie woorden in een prachtig uitgegeven boekje. De bezuinigingsopdracht die het college zichzelf heeft opgelegd heeft geen betrekking op de afspraken in het kader van de schaalsprong van de stad. De werkmaatschappijen die daarvoor zijn/worden ingesteld krijgen geen bezuinigingsopdracht (?).
Bezuinigd wordt er wel op de bestaande stad. Maatschappelijke dienstverlening, onderhoud en beheer, cultuur maar ook onderwijs moeten inleveren. De OZB gaat jaarlijks 1 % extra omhoog.
Er wordt wel op een aantal onderdelen geinvesteerd. Helaas met eenmalig geld, dat breekt al direct op bij het speerpunt onderwijs. Ruim een miljoen wordt er structureel bezuinigd op dit onderdeel. De nieuwe wethouder mag vervolgens stoeien met zijn collega’s veiligheid en economie om een deel van dit bedrag weer, maar dan via incidenteel geld, terug te halen. Koekje van eigen deeg voor D66, dat zo fors wilde investeren in dit, ook voor GL, zo belangrijke onderdeel. Je zou denken dat de kansen voor dit soort investeringen fors waren toegenomen als D66 de moed had gehad samen verder te gaan met LA en GL, maar helaas....
De investeringsagenda van het college spreekt ons deels aan. Onderwijs en economie zijn belangrijke speerpunten. Veiligheid vraagt echter om minder specifieke, en extra, investeringen. Men ‘verkoopt’ deze investering met een verwijzing naar het veiligheidsgevoel dat bij de bevolking zou ontbreken. Harde cijfers geven echter aan dat Almere een redelijk veilige stad is en in ieder geval veiliger dan vergelijkbare steden. De plannen op dit gebied zijn maar beperkt concreet; meer camera’s (?) en het instellen van wijkinterventieteams om de overlast in bepaalde wijken stevig aan te pakken. Dit laatste vindt ook GL een goed idee, maar het idee is niet van de coalitiepartijen maar hebben ze gejat van LA.
De nieuwe coalitie kiest voor een grotere betrokkenheid van de burger bij de ontwikkeling van de stad. Compliment. Is hard nodig. Maaar of het instellen van wijkwethouders die maandelijks een spreekuur houden de oplossing is? Betrokkenheid van bewoners heeft met een goede dienstverlening te maken en met duidelijk omschreven participatieprocessen. Hierover staat geen woord in het akkoord.
Men laat twee opvallende punten liggen.
Er wordt niet gerept over een inhaalslag betaalbare woningen, m.n.voor de jongeren in onze stad van groot belang. Kwalijk!
Duurzaamheidsontwikkeling en milieu heeft men, net als het vorige college, volledig genegeerd. D66 toch!! Hier liggen namelijk ook nog grote economische kansen. ‘Groen’ zou echt kunnen werken in onze stad, zeker in combinatie met het nieuwe hoger onderwijs dat wordt gerealiseerd. Ook op economisch gebied kiest men voor traditionele invalshoeken.
Dit college innoveert en vernieuwt amper. Zo lijkt het tenminste op papier. Het oude beleid wordt strak voortgezet. De nadruk ligt opnieuw op de nieuwe stad. De huidige bewoners wordt weinig perspectief geboden. Gaan we weer vier verloren jaren tegemoet?
Ruud Pet
fractievoorzitter