Tijdens de behandeling van het GroenLinksagendapunt “Moet er homobeleid worden ontwikkeld in deze stad?”, werd duidelijk dat de meerderheid in de raad allergisch is voor het begrip “doelgroepenbeleid”. Zelfs als er sprake is van onveiligheid voor een bepaalde doelgroep.
Dat er een probleem in de samenleving is op het gebied van acceptatie van homoseksualiteit was al duidelijk gemaakt tijdens een rondetafelgesprek op de politieke markt. Ook de wethouder had gesproken met vertegenwoordigers vanuit de doelgroep. Insprekers tijdens de behandeling van het agendapunt onderstreepten nogmaals dat beleid er toe doet. Dat wordt bewezen, volgens een onderzoek van Movisie, in steden waar men niet zo krampachtig met het onderwerp omgaat. Ook minister Plasterk probeert gemeentes te stimuleren beleid te ontwikkelen. Wethouder Haanstra was niet van plan van het subsidiepotje gebruik te maken. Een meerderheid volgt haar braaf hierin.
Toch voelt men zich niet helemaal gerust in diezelfde gemeenteraad en ook de wethouder kan zich niet permitteren helemaal niets te doen. Er komen dan ook vervolggesprekken met de vertegenwoordigers vanuit de homobeweging (die aangaven dat het ook om onveiligheidsgevoelens bij lesbiennes en biseksuelen gaat). De gemeente gaat ook vertegenwoordigers uit het onderwijs, de zorg en welzijn betrekken bij de nadere analyse van de problemen en als het dan nodig is, wil men ook een actieplan ontwikkelen. Samen met de betrokkenen en maatschappelijke partners. Een actieplan...maar het mag geen beleid heten. Het zal GroenLinks 'n zorg zijn hoe men het noemt; als het probleem maar wordt aangepakt.
Ruud Pet, fractievoorzitter