´Als fractie vinden we het belangrijk om ons in te zetten voor mensen op de vlucht. Dat doen we met woorden die we omzetten naar concrete acties in de raad: door bijvoorbeeld te zorgen dat er tijdens onderhandelingen meer geld komt voor vluchtelingenopvang. Vanavond doen we dit met onze voeten op straat: door mee te lopen met deze belangrijke route,´ aldus fractievoorzitter Shadi Nikshomar.  Het opgehaalde bedrag vormt een nieuw record voor de jaarlijkse actie van Stichting Vluchteling.

De routes liepen dit jaar door het hele land, met startlocaties in onder meer Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, Nijmegen en Groningen. De opbrengst gaat naar noodhulpprojecten in Syrië, Myanmar, DR Congo, Niger en Bangladesh — landen waar miljoenen mensen vluchten voor geweld, armoede of klimaatverandering.

Samen met de fractie van GroenLinks Almere liep ook wethouder Micha Mos mee. Mos is in Almere verantwoordelijk voor het vluchtelingendossier en staat bekend om zijn kritische houding tegenover het voorgestelde strengere asielbeleid van het inmiddels demissionaire kabinet-Schoof. “Er zijn mensen die vluchten voor oorlog, hongersnood en andere schrijnende situaties. Dat doe je niet zomaar,” verklaarde Mos. “Als mensen die stap zetten, moeten we hen humaan opvangen en hen helpen deel te worden van onze samenleving.”

Almere beschikt over een Asielzoekerscentrum dat zal worden uitgebreid van 800 naar 1.400 opvangplekken. Naast vluchtelingen uit landen als Syrië en Eritrea, vraagt ook de groep mensen uit Oekraïne om voldoende capaciteit en goede voorzieningen. De stad voert actief beleid om statushouders snel en volwaardig deel te laten uitmaken van de samenleving. Dit gebeurt via taallessen, jobcoaching en dagbesteding. 

De aanpak van Almere is gebaseerd op het plan ‘Van Vluchteling naar Almeerder’, dat al in eerdere jaren door de gemeenteraad werd vastgesteld. Deze werkwijze wordt waar nodig verbeterd, en er wordt extra inzet gepleegd om maatwerk te kunnen leveren.

Volgens wethouder Mos is snelle integratie niet alleen goed voor de vluchteling, maar ook essentieel voor het maatschappelijk draagvlak. “Vluchtelingen zijn bijzondere migranten,” aldus Mos. “Ze komen uit uiteenlopende culturen en sociale achtergronden, maar hebben één ding gemeen: ze zijn vaak onvrijwillig losgerukt van hun vertrouwde omgeving. Wij willen hen zo snel mogelijk helpen bij het opbouwen van een nieuw leven in onze stad.”