Raadsleden van GroenLinks en de PvdA waren geschrokken van bevindingen dat straatintimidatie de afgelopen jaren aanzienlijk is toegenomen. Uit een enquête van de gemeente bleek dat Almeerders veel vaker te maken hebben met straatintimidatie dan vijf jaar geleden. Zo’n vijftien procent meer mensen werden het afgelopen jaar nagefloten, nagesist, nageroepen en ongewenst aangeraakt dan in 2019, het jaar van de vorige enquête over dit onderwerp.

 ´Wij zien straatintimidatie niet alleen als een veiligheidsprobleem, maar als een diepgeworteld sociaal probleem dat raakt aan hoe we met elkaar omgaan in de openbare ruimte. Het gaat om respect en gelijkheid, en niemand zou zich onveilig moeten voelen op straat,´ aldus GroenLinks raadslid Shadi Nikshomar, een van de indieners. ´Hoewel de gemeente al belangrijke stappen zet met voorlichting op scholen en bij horecaondernemingen, vinden wij dat er meer nodig is om een blijvende cultuurverandering te realiseren.´

De raadsleden willen ook weten hoe het college verder gaat om langdurige gedragsverandering te bewerkstelligen. Er moeten aanvullende programma's en campagnes worden ingezet om een brede bewustwording te creëren in alle lagen van de samenleving, zodat respectvol gedrag de norm wordt. Dit moet niet alleen op scholen of in de horeca gebeuren, maar overal in de stad, aldus de raadsleden. 

Hoewel er al aandacht is voor straatintimidatie, blijft het aantal aangiftes laag. Slechts 17 procent van de respondenten deed aangifte tegen de dader. Slachtoffers van straatintimidatie kunnen een melding maken via de website van de gemeente, maar dit gebeurt te weinig. Het college moet zich dus actief inzetten op het verbeteren van de meldingsbereidheid, zodat slachtoffers zich veiliger voelen om incidenten te melden. De raadsleden vroegen zich af welke extra stappen kunnen worden genomen om slachtoffers te ondersteunen en duidelijk te maken dat hun meldingen serieus genomen worden, bijvoorbeeld door meldpunten beter zichtbaar te maken of door meer publiekscampagnes. 

Straatintimidatie is sinds 1 juli 2024 strafbaar in Nederland. De wet werd ingevoerd om intimidatie in de openbare ruimte aan te pakken. Deze maatregel heeft als doel om de sociale veiligheid te vergroten en slachtoffers beter te beschermen. 

Almere is aangesloten bij ‘Safe Streets’, een wereldwijde campagne van UN Women die ervoor moet zorgen dat vrouwen zich veilig voelen op straat. De Almeerse aanpak is breder en richt zich naast vrouwen ook op LHBTI’ers en mensen met een beperking. 

Uit de recente enquête blijkt echter dat bepaalde plekken, zoals het stationsplein en de Grote Markt, nog steeds veel voorkomende hotspots zijn voor straatintimidatie. Ook het Spoorbaanpad en de Grote Markt worden genoemd, net als bushaltes door heel Almere. Hier gaat de gemeente specifieke maatregelen nemen om deze plekken veiliger te maken.  Verder komt er ‘krijt-graffiti’ op tien plekken in de stad zoals de Grote Markt. Daarmee volgt het het voorbeeld van de eerdere campagne Catcalls of Ally.