Nikshomars voorstel, genaamd "Samenwonen op proef", stelt voor dat inwoners voor een periode van maximaal zes maanden kunnen samenwonen zonder dat dit direct invloed heeft op hun bijstandsuitkering en ontvangen toeslagen. ´Ons doel is dat mensen de kans krijgen te ervaren hoe het is om samen te wonen, zonder dat ze daarvoor meteen gekort worden op hun uitkering en toeslagen', aldus Nikshomar. ´Dit kan de angst om samen te gaan wonen onder uitkeringsgerechtigden verminderen en kan daarmee potentieel ook dakloosheid worden voorkomen.´

Inwoners met een bijstandsuitkering ontvangen diverse soorten toeslagen. Zodra deze inwoners gaan samenwonen heeft dit gevolgen voor de bijstandsuitkering en toeslagen. Dit zorgt ervoor dat mensen met een bijstandsuitkering vaak niet durven te gaan samenwonen. Proefsamenwonen voor een maximale duur van 6 maanden kan hiervoor een oplossing zijn.  Door op proef te gaan samenwonen kan een stel er achter komen hoe het samenwonen bevalt. Nikshomar: ́Hierdoor is er meer tijd voor de inwoner om zich voor te bereiden op alles wat verandert in de uitkering en toeslagen. En inwoners met een bijstandsuitkering krijgen de rust en ruimte die nodig is voor het maken van belangrijke keuzes in hun leven, zoals de vraag of ze als partners bij elkaar passen en samen kunnen gaan wonen. Het ontbreken van stress is hierbij bevorderlijk is voor het slagen van de samenwoning.´ Ook zorgt de regeling ervoor dat mensen niet gelijk hun eigen woning hoeven op te geven.

Het samenwonen op proef is niet alleen gunstig voor de uitkeringsgerechtigden, maar kan ook leiden tot minder administratieve kosten voor de gemeente. Na de proefperiode kunnen inwoners gemakkelijk weer uit elkaar gaan zonder dat dit grote gevolgen heeft voor hun financiële situatie, en de gemeente hoeft geen grote aanpassingen te doen in haar administratie. ´Als je nu samen gaat wonen, en na een half jaar toch weer uit elkaar gaat, dan moet je weer helemaal opnieuw beginnen met het aanvragen van een uitkering,’ zegt Nikshomar.  De regeling zal dus kosten gemoeid met administratieve verwerking van samenwonen en uit elkaar gaan in deze proefperiode, bij zowel inwoners als de gemeente Almere gaan besparen. 

Pilot

Het voorstel van GroenLinks is geïnspireerd op succesvolle implementaties in andere steden zoals Tilburg en Arnhem, waar het proefsamenwonen succesvol is ingevoerd. In Tilburg bleek uit een pilot dat het voor de uitkeringsgerechtigden positief uitpakte, zij bleven bijna allemaal ook na de toegestane periode samenwonen. En degene die dat niet deed, had het eigen huis aangehouden, wat dakloosheid heeft voorkomen. Voor de uitvoering was het ook een succes, want door de mogelijkheid te geven om op proef samen te gaan wonen, hoefde de gemeente Tilburg minder vaak een ingrijpend onderzoek naar samenwoning te doen. 

In Tilburg is de pilot inmiddels overgenomen in standaardbeleid. Andere gemeenten hebben inmiddels de pilot ook al overgenomen of zijn voornemens dit te gaan doen. In Den Haag geldt de regel al vanaf 2022. Hier mogen inwoners 3 maanden samenwonen op proef. Nikshomar: ´Ook voor Almere zou dit een goede regeling zijn. De gemeente kan hier laten zien hoe wij werken vanuit de menselijke maat, gelijkheid en gelijke kansen en de inclusieve stad die wij zijn.´