GroenLinks wil een betere manier om de duivenoverlast te bestrijden dan de gemeente nu gebruikt. Op de Politieke Markt van j.l. 20 september vertelde wethouder Smeeman hoe de gemeente de duivenoverlast in Almere bestrijdt; nl. met roofvogels en vangkooien.

Een probleem bij deze vorm van bestrijding is dat een door valkeniers vaak gebruikte roofvogel vaak een woestijnbuizerd is. Zo'n dier komt van nature niet in Nederland voor en heeft in zijn oorspronkelijke biotoop een territorium ongeveer zo groot als Flevoland. Bij valkeniers zitten deze vogels hele dagen in kleine kooien opgesloten en als ze boffen worden ze af en toe even uitgelaten. Kortom, valkeniers hanteren een verre van natuurlijke methode.

Een valkenier, die roofvogels fokt, heeft veel duiven nodig als voedsel voor zijn roofvogels. Wat is er dan handiger om je roofvogel af en toe even "uit te laten" en er nog voor betaald worden ook!

De heer Smeeman vertelde ook dat de roofvogel de duiven op jaagt, waarna ze braaf in de lokkooien vliegen. Ook hier is er een probleem. Flying free, het bedrijf dat door de gemeente is ingehuurd om de duivenoverlast te bestrijden, plaatst vangkooien bijvoorbeeld boven de hardloopwinkel bij het station. Daar zitten lokduiven in. Flying Free beoordeelt de gevangen duiven en verklaard 90% ziek. En die gaan naar de duivenhemel, verklaarde de heer Smeeman, schalks lachend.

Als gewonde duif ben je beter af. De dierenambulance in Almere verzorgt je tot je weer kan vliegen. Vreemd dat in andere steden de duiven niet zo massaal ziek zijn. Maar de ondernemer heeft er baat bij dat veel duiven ziek zijn en dan vergis je je misschien wel eens, is de mening van de landelijke werkgroep Duivenoverlast.

De 10% die gezond verklaard wordt, krijgt een desoriëntatiecursus en wordt op de Veluwe losgelaten, aldus de wethouder. Ook bij dit verhaal heeft GroenLinks sterke twijfels. Dit is tegen de richtlijnen van de vogelbescherming. Dit soort acties verstoren de biotopen op de Veluwe. De duiven in Almere zijn voor het merendeel postduiven of afstammelingen van postduiven. Die zijn al een keer de weg kwijt geraakt. Alles overziend is deze methode volgens GroenLinks geen diervriendelijke maatregel.

GroenLinks heeft al eerder gepleit voor het neerzetten van een duiventil voor 150 of 250 duiven. Op de Bijenkorf in Amsterdam staat er zo een. Vrijwilligers maken daar de duiventil regelmatig school. De eieren worden vervangen door kalkeieren, zodat het aantal duiven niet toeneemt. Dit vindt GroenLinks een diervriendelijke, effectieve en goedkope manier om de duivenoverlast te bestrijden.

De wethouder was het er niet mee eens.

Per jaar geeft de gemeente aan duivenoverlast 16.000 € uit. Een duiventil kost 18.000 €; te duur vindt de wethouder. Hij vergeet dat zo’n duiventil 20 jaar meegaat. Dus niet alleen diervriendelijker, maar ook nog goedkoper is dan de thans gehanteerde methode.

GroenLinks komt met een initiatiefvoorstel dat diervriendelijk, effectief en kostenbesparend is, waarbij de duiventil een belangrijke rol gaat spelen.

Mario Kramer