GroenLinks heeft in de politieke markt haar ongenoegen geuit over de manier waarop wethouder Duivesteijn dit voorstel door de strot van corporaties wil drukken.

Afgelopen donderdag in de politieke markt consulteerde het College de raad over haar voorstel om inkomenscriteria te gaan hanteren voor betaalbare huurwoningen. Doel hiervan is om de doorstroming op de woningmarkt te verhogen, want de wachttijden voor goedkope woningen lopen flink op. Wethouder Duivesteijn heeft dit wel al met de Almeerse corporaties te besproken, maar die zijn nog niet om. Met de consultatie wil de wethouder kijken of hij met instemming van de raad het dan aan de corporaties kan opleggen.

GroenLinks heeft aangegeven het stellen van inkomenscriteria voor betaalbare huurwoningen op zich een prima idee te vinden. Zo komen goedkope woningen beter terecht bij de huishoudens met een laag inkomen. Wel vraagt GroenLinks zich af of dit nu dé oplossing voor het probleem is. Het probleem is toch veel meer dat er veel te weinig sociale huurwoningen worden gebouwd? Met nieuwe woningen kun je het beste een grote verhuisstroom op gang brengen. Verder laten voorbeelden uit andere steden zien dat er ook andere manieren dan inkomenscriteria zijn om de doorstroming op gang te brengen. Aanbiedingsafspraken bijvoorbeeld, waarbij corporaties garanderen dat ze een bepaald percentage woningen in de stad betaalbaar houden voor mensen met een laag inkomen. Ook wonen op maat, waarbij huurders elke woning kunnen bewonen en de huur aangepast wordt aan hun inkomen, is momenteel populair in Nederland.

Wethouder Duivesteijn zei niet op de uitwerking van dit soort initiatieven te willen wachten. GroenLinks is het daar niet mee eens. We willen het voorstel van de inkomenscriteria graag afgewogen met andere mogelijkheden terug zien. Misschien komt daar uit dat het stellen van inkomenscriteria wel de beste oplossing is, maar dat nu al aannemen is te voorbarig.

Tot slot heeft GroenLinks haar ongenoegen geuit over de manier waarop wethouder Duivesteijn dit voorstel door de strot van corporaties wil drukken. Als corporaties niet willen meewerken, wil hij het regelen in een Huisvestingsverordening (in plaats van een convenant/samenwerkingsovereenkomst), zodat het kan worden opgelegd. Dit terwijl we al twee jaar wachten op de prestatieafspraken die met corporaties zouden worden gemaakt. GroenLinks vindt dit een verkeerd signaal. Zo ga je niet met je partners in de stad om. Op 4 december komt dit voorstel terug op de politieke markt. Op verzoek van de raad worden dan ook de corporaties uitgenodigd om hun zegje te doen.

Willy-Anne van der Heijden, Fractie-assistent