Afgelopen donderdag stond het inkoopbeleid van de gemeente op de agenda. Op initiatief van GroenLinks heeft wethouder Haanstra toegezegd sociale en duurzame inkoop als vertrekpunt over te nemen en de raad na verloop van tijd te informeren over de voortgang.
Na besluitvorming door het college in september 2006 over het inkoop- en aanbestedingsbeleid van de gemeente constateerde de fractie van GroenLinks dat de sociale en duurzame ambities in dit beleid wel erg laag waren. Dit is de reden dat GroenLinks de duurzame inkoop op de agenda gezet van de politieke markt gezet. En niet zonder succes: wethouder Haanstra heeft toegezegd sociale en duurzame inkoop als vertrekpunt over te nemen en de raad na verloop van tijd te informeren over de voortgang.
Afgeleide van het inkoop- en aanbestedingsbeleid is de vraag: wat voor soort gemeente wil je zijn? Bij het inkoop- en aanbestedingsbeleid heb je een opdrachtsgeversbelang, maar als publieke organisatie draag je ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid. Met het inkoop- en aanbestedingsbeleid kun je deze maatschappelijke doelen dienen, zoals het verbeteren van arbeidscondities in ontwikkelingslanden, kinderarbeid, verbeteren milieu etc.
Daarnaast sluit het heel goed aan bij het streven van voormalig staatssecretaris Van Geel om in 2010 50% van de gemeentelijke benodigdheden duurzaam in te kopen. En ook minister Cramer is zeer ambitieus. Zij streeft naar een energiebesparing van 2% per jaar; verhoging duurzame energie 20% in 2020; reductie van de uitstoot van 30% in 2020. Ook wil ze markten stimuleren voor duurzame producten door zelf duurzaam in te kopen. En door fiscale maatregelen van lastenverzwaring voor vuile en onzuinig auto’s.
GroenLinks is heel blij met de toezegging van de wethouder, omdat we op deze manier bijdragen aan een betere wereld.
Jolanda van Dijk