Sommigen willen de Schaalsprong benutten om bij Pampus buitendijks te bouwen.

Allerlei fraaie volzinnen worden erop losgelaten, zoals; “bij de buitendijkse variant kijkt Almere dus niet alleen over de kruin van de dijk, maar wordt het IJmeer getransformeerd tot een interstedelijke baai”. Een DoeBaai.
Het IJmeer wil men omvormen tot een DoeBaai, waar van alles gedaan kan worden. IJmeerlijnen, fantastische bruggen, woningen (al of niet drijvend), waterpark (al of niet met palmen); u kunt ’t zo gek niet bedenken.
Zij doen daarvoor inspiratie op in het verre emiraat Dubai, waar olierijkdom allerlei megaprojecten mogelijk maakt. Zie ook;
http://nl.wikipedia.org/wiki/Dubai_(emiraat)
Men heeft ook een verkooptruc; “het eventueel bouwen van woningen in het water is ecologisch alleen verantwoord als daar op grote schaal natuurontwikkeling tegenover staat”.
De ecologische verbetering geldt dan als randvoorwaarde voor die buitendijkse ontwikkeling”. Die ‘afgedwongen’ natuurontwikkeling zou dan tegelijk een belangrijke nieuwe kwaliteit van het IJmeer kunnen zijn. Een ecologische schaalsprong, waarbij de natuurwaarden van het IJmeer/Markermeer zo robuust worden versterkt dat er (ook in ecologisch-juridische zin) een overmaat ontstaat, die plaats biedt voor een schaalsprong in verstedelijking. Voila; een dubbele schaalsprong!
Amsterdam-IJburg en Almere-Pampus ontmoeten mekaar bij Pampus (een driedubbele schaalsprong?) Fort Pampus kan verbouwd worden tot een toeristisch waterweg-restaurant; niet langer een pleisterplaats voor vogels maar nu voor reizigers.
Een lastige vraag is ook hoe ze dit gaan verkopen in Brussel. Natura 2000, maar dan minder? Bij het tekort in de grondverwerving bij het Oostvaarderswold kunnen we zien hoe de huidige
bestuurders denken over een ecologische schaalsprong. Hoezo 130 ha tekort? Who cares?
En waar komt toch het idee vandaan dat de ecologische verbetering van het IJmeer/Markermeer per sé gepaard zou moeten gaan met buitendijks bouwen? Welke projectontwikkelaar heeft dit bedacht?

Groenlinks wil dat ook hier de Rood-voor-Groen-ideologie losgelaten wordt. De Natura 2000-opgave, die Nederland in nationaal en Europees verband is aangegaan, moet voorop blijven staan in de toekomstvisie IJmeer/Markermeer.