Goed dat het onderwerp “Betaalbare huur dankzij lage kosten” op de politieke agenda gezet wordt.
Met name voor starters is de woningnood te hoog. De vraag is ook waar minima straks nog kunnen wonen. GroenLinks ziet het betaalbaar wonen als ’n gezamenlijke opgave, ook in Almere. Het probleem wordt algemeen erkend en de discussie over het omlaag brengen van de kosten moeten we inderdaad voeren.
De rapportage van de PvdA over het Woonbedrijf Almere met de rekenmodellen biedt daartoe aanknopingspunten, maar niet meer dan dat.

In de rekenmodellen komt men tot lagere kosten door bijna alles uit te besteden.
GroenLinks vindt dit niet erg realistisch.
Om met Jan Schaefer te spreken; in een rekenmodel kun je niet wonen!
De praktijk is namelijk weerbarstiger.
De door de PvdA aangetrokken makelaar gaf tijdens het rondetafelgesprek precies aan waar de pijn gaat zitten. Op de vraag hoe de makelaar tegen de sociale component van de volkshuisvesting aankeek, kwam als antwoord; dat was niet hun expertise. En hoe om te gaan met moeilijke doelgroepen? Het antwoord; daar richten wij ons bewust niet op. Dat moest iemand anders maar gaan doen.
Bijna alle aanwezigen bij het rondetafelgesprek konden hun verbazing en onthutsing niet verbergen.
Toch gaat de PvdA door met hun woonbedrijf en gaat men proberen het college voor ’t karretje te spannen. De portefeuille volkshuisvesting in Almere is echter al sinds mensenheugenis in handen van de PvdA. Waarom zitten we nu met dit probleem?
Wat is er bijvoorbeeld mis gegaan in de relatie met de corporaties dat dit plan nu gelanceerd wordt?

De nieuwe woningcorporatie
De PvdA doet alsof de corporaties niet bezig zouden zijn om de bedrijfslasten omlaag te brengen. De werkelijkheid is anders. Zie bijvoorbeeld ook http://www.atrive.nl/hier-en-nu/nieuws/de-nieuwe-woningcorporatie.aspx
.
GroenLinks ziet veel in deze strategie voor de nieuwe woningcorporatie. Ook zonder alles uit te besteden kan men tot een efficiëntere werkorganisatie komen.
De liberale opvatting dat corporaties door alles uit te besteden tegen lagere kosten woningen kunnen exploiteren is op tal van plaatsen achterhaald. Als dit plan uit de koker van de VVD was opgeborreld had niemand raar opgekeken.
Bij volkshuisvesting speelt het landelijk beleid een dominante rol. Zo is met de verhuurderheffing in het rekenmodel geen rekening gehouden. De rapportage van de PvdA mist de actualiteit van het woonakkoord en vertoont teveel onrealistische aannames. De PvdA ziet een uitgekleed woonbedrijf voor zich. Zelfs in deze tijd, waarin je heel scherp kunt aanbesteden en de rente laag staat, lukt het de PvdA alleen om die kosten zo laag te krijgen wanneer ze alle service en aanvullende taken wegbezuinigt.
Als je specifieke prestaties van corporaties verlangt, zoals bepaalde leefbaarheidsinvesteringen, een bijdrage aan de wijkaanpak of aan gecombineerde complexen voor wonen, zorg en welzijn, dan moet daar vaak wat tegenover staan, zoals (relatief ) aantrekkelijke grondprijzen. Lage grondprijzen moeten gepaard gaan met de verplichting dat de woningen ook relatief lang in de sociale (huur) sector blijven. In de algemene verkoopvoorwaarden voor sociale woningbouw hanteert Almere al een termijn van 30 jaar.

Bovendien is het jammer dat deze discussie nu al overheerst wordt door partijpolitiek en campagnetaal, daar waar de PvdA in de media tamboereert; "wij geven starters en anderen die betaalbaar willen huren weer perspectief met lagere huurprijzen."
De PvdA voert landelijk een heel ander beleid met het woonakkoord. Landelijk verhoogt men de huren juist fors en zet men de corporaties voor het blok.
GroenLinks bepleit een lokaal "woonakkoord" met alle betrokkenen bij sociale huisvesting om het probleem van “betaalbare huur dankzij lage kosten” bij de kop te pakken.