GroenLinks stelt vragen aan het college over het vergunningenbeleid voor circusevenementen waarbij het welzijn van wilde dieren aan de orde is. Er is geen enkele garantie dat de richtlijnen voor het welzijn van deze dieren nageleefd worden.

GroenLinks vraagt het college of er door de gemeente voor circusevenementen vergunningen zijn afgegeven die in strijd zijn met eerder geformuleerd beleid. Het gaat hier om recent afgegeven vergunningen voor een tweetal circussen in Almere, waarbij het welzijn van circusdieren aan de orde is. 20 maart 2007 schrijft de gemeente aan “Wilde Dieren de Tent uit” dat circussen, die in Almere gehouden worden, aangesloten zijn bij de Vereniging Nederlandse Circus Ondernemers (www.vnco.info). Nu blijkt dat circusondernemingen, die niet zijn aangesloten bij deze vereniging, toch vergunning hebben verkregen voor het organiseren van een circusevenement. GroenLinks vraagt aan het college of dit niet haaks staat op eerder geformuleerd beleid. Tevens vraagt GroenLinks welke waarborgen de gemeente heeft gekregen dat deze ondernemers zich houden aan de richtlijnen m.b.t. dierenwelzijn. Is er enige vorm van toezicht geregeld en zo ja, hoe?
Ook wil GroenLinks graag van het college weten hoe men aankijkt tegen dierenwelzijn in het algemeen en tegen het welzijn van circusdieren in het bijzonder. Deze vraag is bedoeld om duidelijkheid te krijgen of het college van plan is om de Algemene Plaatselijke Verordening op het punt van de vergunningverlening zodanig aan te passen, dat bij het verlenen van vergunningen voor evenementen ook rekening wordt gehouden met het welzijn van dieren.

Toelichting:
In de brief van de gemeente van 20 maart 2007 aan “Wilde Dieren de Tent Uit” wordt gesteld dat de VNCO initiatieven heeft genomen om vanuit de circusbranche zelf met richtlijnen te komen op het gebied van dierenwelzijn. Over deze richtlijnen vond toen overleg plaats met de Raad voor Dierenaangelegenheden, een adviesorgaan van de Minister van LNV, over de uitvoering ervan. Nadrukkelijk wordt in de brief door de gemeente gesteld dat circussen die in Almere gehouden worden deze beginselen ten aanzien van dierenwelzijn kunnen (!) onderschrijven. De gemeente is zich er blijkbaar van bewust dat er op landelijk niveau richtlijnen zijn, die beogen het welzijn van circusdieren te waarborgen.
Dit geldt dan blijkbaar voor circussen die zijn aangesloten bij de VNCO. Maar hoe zit ’t met circussen die niet zijn aangesloten bij de VNCO? Los van de vraag hoe de gemeente controleert of een betreffende circusonderneming deze beginselen onderschrijft en naleeft, rijst bij GroenLinks de vraag of circusondernemingen die niet zijn aangesloten bij de VNCO op grond van deze beleidsregel wel in aanmerking kunnen komen voor een evenementenvergunning. Er lijkt dan geen enkele garantie dat het aspect van dierenwelzijn een rol speelt bij de vergunningverlening. Vandaar het verzoek van GroenLinks om in navolging van vele andere gemeenten in de APV het criterium van dierenwelzijn op te nemen bij de vergunningverlening voor evenementen.

Ruud Pet, fractievoorzitter