GroenLinks heeft ingestemd met deze begroting mede omdat een aantal voorstellen, die GroenLinks na aan het hart gaan, zijn aangenomen. Een van die voorstellen was om de wachtlijsten bij het peuterspeelzaalwerk op te lossen en het ander voorstel ging over het versterken van het Jeugdcultuurfonds. Wij hebben laten aantekenen dat wij met de begroting ingestemd hebben met uitzondering van de elementen die met de Hectare Cultuur te maken hebben.

Wachtlijsten en Harmonisatie Peuterspeelzaalwerk
De indieners van de aangenomen motie, VVD, GroenLinks, PVV en D66, roepen het college al sinds 2012 op om de wachtlijsten voor de peuterspeelzalen op te lossen.
GroenLinks heeft dit sinds 2010 vaak geprobeerd en nu is ’t met steun van VVD e.a. toch bereikt. Hopelijk worden veel peuters op de wachtlijst snel geholpen aan een plek op een peuterspeelzaal.
Aangezien de Harmonisatie van de peuterspeelzalen richting kinderdagverblijven is uitgesteld tot 2015 is het onacceptabel dat de wachtlijst zeker tot eind 2014 onopgelost blijft. Bovendien gaat het college niet in op de vraag hoe zij de wachtlijst gaat oplossen. Ondertussen zitten ouders in onzekerheid wanneer hun kind(eren) aan de beurt gaan komen. Tevens staan er peuters op de wachtlijst met een VVE-indicatie, die niet of voor korte tijd op een peuterspeelzaal worden geplaatst, met alle gevolgen van dien als zij instromen in het basisonderwijs met onnodige (taal)achterstand.
De vraag bij deze motie is om het geld dat gereserveerd staat voor de Harmonisatie 2013 en 2014 te gebruiken voor de wachtlijst, bijvoorbeeld door het uitbreiden van het aantal peuterspeelzaalplekken. Bij 2013 gaat het om 200.000 euro en bij 2014 om 200.000 euro, dus totaal 400.000 euro.

Versterking jeugdcultuurfonds
Met bijdragen uit het Jeugdcultuurfonds kunnen enkele honderden kinderen uit minimagezinnen meedoen aan o.a. muziek, dans-, en schilderlessen. Door onder andere de crisis komen er meer aanvragen bij het Jeugdcultuurfonds binnen dan gehonoreerd kunnen worden met het huidige beschikbare budget.
De indieners van het amendement, GroenLinks en de PvdA, willen dat uit de post "extra aanvullende middelen armoedebeleid 2013" een bedrag van 40.000 euro beschikbaar wordt gesteld voor het Jeugdcultuurfonds.
Afgelopen donderdag 14 november 2013 is dit amendement goedgekeurd door de gemeenteraad.
Goed nieuws voor het Jeugdcultuurfonds en de 110 kinderen die met dit extra geld geholpen kunnen worden en ook op cultuurgebied kunnen participeren in Almere.

Zoubida Bouljhaf