GroenLinks fractieleider Ruud Pet heeft in de algemene beschouwingen bij de voorjaarsnota onder andere aangegeven dat het college te veel geld besteedt aan grootschalige planontwikkeling en dat de huidige inwoners van Almere er maar bekaaid van af komen.
We hadden een droom
Aan het begin van deze collegeperiode hadden we allemaal een droom; wij zouden in Almere wel eens laten zien wat echte bestuurlijke vernieuwing is. De posities van college en raad zouden worden verstevigd. Het dualisme zou in Almere een nieuwe impuls krijgen.
Heel mooie ideeën passeerden de revue; bijvoorbeeld dat we als raad bij voorstellen uit meerdere varianten zouden mogen kiezen en dat de coalitiepartijen ruimte zouden houden om eigen accenten te leggen. De raad sprak met zichzelf af dat het college stevig op de uitvoering zou worden gecontroleerd. De invoering van een zogenaamde ‘Gehaktdag’ zou hierbij een mogelijke vorm zijn.
Het was een mooie droom. Helaas is er weinig van bestuurlijke vernieuwing terecht gekomen. Geen varianten, geen ruimte voor accenten voor de oppositie en geen `gehaktdag’. Aan deze voorjaarsnota kàn ook geen gehaktdag worden gekoppeld, aangezien het college het nog niet de moeite waard vindt om over haar concrete daden terug te rapporteren. Zij vindt dat de periode tussen vaststelling van de eerste programmabegroting en het verschijnen van de voorjaarsnota daarvoor te kort is.
En die periode is voor dit college inderdaad te kort als je naar het relaas in de voorjaarsnota kijkt. Het college kiest vooral voor plannenmakerij waarbij de wethouders Duivesteijn en Smeeman het voortouw nemen.
Zij strooien het ene plan na het andere over de raad uit. Incasseren daar bij het college en vervolgens de coalitiepartijen fikse sommen geld mee. Voor belangrijke thema’s die mènsen aangaan, zoals het armoedebeleid, is nauwelijks aandacht en geld.
Het college gaat voor de stenen van de stad en helaas niet voor de mensen. Voor GroenLinks een onbegrijpelijke keuze, wij gaan voor de mensen in de stad. Want zonder investeringen in de mensen krijgen we geen gezonde stad.
We ruilen groen voor rood in, spuiten gif op onwillige wortels in de stad, bedenken plannen om de infrastructuur voor het autoverkeer te verstevigen, ten koste van het woongenot van veel Almeerders. En steken 9 miljoen euro in een structuurvisie en planontwikkeling Pampus en de Oostrand van de stad. Maar ook de fysieke aankleding van Poort, 5 miljoen euro, mag er wezen. Slokt alle potentiële winst bij de grondopbrengsten bij voorbaat op. Niks verdienen aan de schaarse grond die we nog hebben, niks integrale afweging voor de gehele stad. Alles bestemd voor het paradepaardje van een wethouder.
En de mensen in de bestaande stad? Zij komen er, in de ogen van GroenLinks, vooralsnog maar bekaaid vanaf.
Armoedebestrijding zou een speerpunt zijn, dus schaffen we het woonlastenfonds af en laten we de onderuitputting van de bijzondere bijstand voort bestaan. En laten we de uitrol van het budgetbureau vertraagd plaats vinden. Uiteindelijk investeert het college 500.000 euro extra en dit steekt schril af ten opzichte van de fysieke investeringen.
Betaalbare woningen is een ander speerpunt. Onze woningproductie blijft op alle fronten, opnieuw achter, zeker op het gebied van de sociale woningbouw. De wachttijd op een betaalbare woning is, opnieuw, 4 jaar
Educatie en onderwijsopbrengsten. In een stad waar het opleidingsniveau van de bevolking achterloopt, vraagt dit om gerichte investeringen. Al jaren wordt daarbij ook gewezen naar het funderend onderwijs en het MBO. Geen actie. Het college lijkt niet te willen kiezen voor de basis, zij kiest nadrukkelijk alleen voor het Hoger Onderwijs. Vijf miljoen euro in deze periode.
De aantrekkelijkheid van de stad wordt naast het groen en de ruimte, mede bepaald door een goed en aantrekkelijk cultureel aanbod. Er worden stappen gezet, maar het enige museum blijft in haar voortbestaan bedreigd. Er wordt niet naar cultureel Nederland geluisterd.
Bewoners moeten meer betrokken zijn bij hun leefomgeving. Het college schiet in de plannenmakerij en weet nog niet hoe ze participatie moet aanpakken. Bestaande bewonersorganisaties moeten nog steeds hun eigen postzegels betalen.
Zoals u ziet, is GroenLinks verre van gelukkig met het tot nu toe gevoerde beleid en de beleidsvoornemens in de voorjaarsnota. GroenLinks maakt hier het liefst gehakt van.
Ruud Pet