Het collega gaat in de voorjaarsnota helaas voor de stenen in de stad, en niet voor de mensen. Daarnaast laat het zich niet afrekenen op behaalde resultaten. Dat moet veel beter, vindt GroenLinks.

De bestuurlijke vernieuwing die bij de installatie van het huidige college werd nagestreefd had de intentie om de posities van college en raad te verstevigen. Het dualisme zou in Almere een nieuwe impuls krijgen. Zo zou de raad bij voorstellen uit meerdere varianten kunnen kiezen, en zouden de coalitiepartijen ruimte houden om eigen accententen te leggen. Het college zou stevig op de uitvoering worden gecontroleerd. De invoering van een zogenaamde ‘Gehaktdag’ zou hierbij een mogelijke vorm zijn.

Het is echter teleurstellend te zien hoe deze bestuurlijke vernieuwing uitpakt. Aan deze voorjaarsnota is geen ‘gehaktmoment’ gekoppeld. Dat kan ook niet aangezien het college het nog niet de moeite waard vindt om over haar concrete daden terug te rapporteren. Zij vindt dat de periode tussen de vaststelling van de eerste programmabegroting en het verschijnen van de voorjaarsnota daarvoor te kort is.

En die periode is voor dit college inderdaad te kort als je naar het relaas in de voorjaarsnota kijkt. Het college kiest vooral voor plannenmakerij waarbij de wethouders Duijvestein en Smeeman het voortouw nemen. Zij strooien het ene plan na het andere over de raad uit. Incasseren daar bij het college en vervolgens de coalitiepartijen fikse sommen geld mee. De wethouders Haanstra en vooral Visser zijn in geen velden of wegen te herkennen. Of het moet het toch redelijk armzalige armoedebeleid zijn. Het college gaat voor de stenen van de stad en helaas niet voor de mensen.

We ruilen groen voor rood in, spuiten gif op onwillige wortels in de stad en bedenken plannen om de infrastructuur voor het autoverkeer te verstevigen, ten koste van het woongenot van veel Almeerders. En we steken 9 miljoen euro in een structuurvisie en planontwikkeling voor Pampus en de Oostrand van de stad. Maar ook de fysieke aankleding van Poort mag er wezen. Deze slokt alle potentiële winst bij de grondopbrengsten bij voorbaat op. Niks verdienen aan de schaarse grond die we nog hebben, niks integrale afweging voor de gehele stad. Alles bestemd voor het paradepaardje van een wethouder.

En de mensen in de bestaande stad? Zij komen er vooralsnog bekaaid af.

Armoedebestrijdng zou een speerpunt zijn, dus schaffen we het woonlastenfonds af en laten we de onderbenutting van de Bijzonder Bijstand voortbestaan. En laten we de uitrol van het budgetbureau vertraagd plaats vinden.

Betaalbare woningen vormen een ander speerpunt: onze woningproduktie blijft op alle fronten opnieuw achter, en zeker op het gebied van de sociale woningbouw.

Educatie vraagt, in een stad waar het opleidingsniveau van de bevolking achterloopt, om gerichte investeringen. Al jaren wordt daarbij ook gewezen naar het funderend onderwijs en het MBO. Geen actie. Wel 5 miljoen voor het Hoger Onderwijs.

De aantrekkelijkheid van de stad wordt naast het groen, de ruimte, mede bepaald door een goed en aantrekkelijk cultureel aanbod. Er worden stappen gezet, maar het enige museum blijft in haar voortbestaan bedreigd. Er wordt niet naar cultureel Nederland geluisterd.

Bewoners moeten meer betrokken zijn bij hun leefomgeving. Het college schiet in de plannenmakerij en weet nog niet hoe ze participatie moet aanpakken. Bestaande bewonersorganisaties moeten nog steeds hun eigen postzegels betalen.

Zoals u ziet, is GroenLinks verre van gelukkig met het tot nu toe gevoerde beleid. Het liefst maakten we hier gehakt van.

Ruud Pet