Donderdag 27 maart tijdens de eerste raadsvergadering na de gemeenteraadsverkiezingen hebben alle partijen een verklaring gegeven over hoe zij de uitslag van de verkiezingen interpreteren. Hieronder is de verklaring van GroenLinks Almere te lezen.
Voorzitter,
Tien procent minder dan in 2010 gingen er Almeerders vorige week stemmen voor de gemeenteraad. En wat een verschuiving hebben ze in Almere teweeggebracht! Er zijn grote winnaars zoals D66 en leefbaar Almere, die ik hierbij nogmaals feliciteer, maar daarnaast veel verliezers. Daaronder helaas ook GroenLinks. We zijn een bescheiden partij geworden. In aantal zetels dan, niet in ambities voor wat we willen betekenen voor de stad.
We zagen voor onszelf geen rol weggelegd toen de PVV als verliezende, maar toch nog grootste partij, de coalitie-onderhandelingen zou gaan starten. Thema’s die wij belangrijk vinden, zoals duurzaamheid, cultuur en respect voor andere culturen, vinden totaal geen gehoor bij de PVV. Dat was de vorige keer zo, en nu niet anders.
Maar gelukkig heeft de PVV vorige week zoveel rotzooi gemaakt dat ze nu al uitgeschakeld zijn voor een eventueel college.
Nu is D66 -als de grootste van de middelgrote fracties- aan zet is om de coalitieonderhandelingen te starten. D66 kan nog een beetje kiezen; de middenvariant met VVD, PvdA, LA of over links met LA, PvdA, SP. In beide varianten zie ik overeenkomsten in thema’s die wij als GroenLinks belangrijk vinden.
Zoals het thema ‘werk’. De economische ontwikkeling vraagt in onze stad met een hoge werkeloosheid om gericht beleid. Jongeren verdienen hierbij in de ogen van Groenlinks zeker extra aandacht. Het is niet onbekend dat voor GroenLinks de EBDA aanpak verlaten kan worden. Wat ons betreft investeren we als gemeente in het Almeerse bedrijfsleven, met aandacht voor de vele zzp-ers, een beter stagebeleid en een goede samenwerking met MBO en HBO. De aansluiting van school naar werk moet aangepakt worden.
Ook het thema wonen is in onze ogen essentieel om actie op te ondernemen. Belangrijke daarbij zijn woningen voor starters en voor doorstroom van ouderen. De huidige aanpak lijkt gecontinueerd te kunnen worden, zeker nu de relatie met de woningcorporaties weer normaal lijkt te worden. Verder flexibilisering, o.a. een wens van LA, geeft kansen.
Het thema zorg komt bij alle partijen terug, zo ook bij GroenLinks.
Financieel worden het lastige en spannende tijden door de grote bezuinigingen die in het sociaal domein gaan plaatsvinden. Minder geld voor Jeugdzorg, AWBZ, WMO. Hier zal scherp gekozen moeten worden; partnerschap, dicht bij de bewoners als essentiële aspecten.
GroenLinks wil zich daarnaast nog voor een aantal andere thema’s hard maken, zoals duurzaamheid, cultuur en onderwijs. Daaraan geven niet alle partijen dezelfde prioriteit als GroenLinks doet. Er valt dus nog wel wat te onderhandelen voor een gezamenlijk inhoudelijk programma .als GroenLinks in beeld zou zijn als mogelijke coalitiepartner
Naast inhoud is in onze ogen ook de manier van werken belangrijk: hoe gaan we met bewoners in deze stad om en hoe gaan we als fracties in deze gemeenteraad en als raad en college met elkaar om? Ik denk dat we van de afgelopen raadsperiode hierover een aantal lessen hebben kunnen leren.
Burgerbetrokkenheid en burgerinvloed worden steeds belangrijker in de samenleving.. In toenemende mate wordt duidelijk dat de burger een andere politiek, een andere overheid vraagt. Meer faciliterend, meer luisterend, ondersteunend. Niet vooral uit gaan als politiek van je eigen gelijk maar samen met de inwoners zoeken naar goede oplossingen, initiatieven en ideeën. En hierbij lijken de nieuwe coalitiepartijen, maar ook de partijen die een oppositierol toebedeeld krijgen, meer oog te moeten hebben voor mensen in Almere die teleurgesteld zijn en zich onbegrepen voelen.
Wat betreft de bestuurscultuur pleit GroenLinks ervoor elkaar meer ruimte te geven: geen helemaal dichtgeklonken programma-akkoord, maar een programma op hoofdlijnen, waarin je idealiter alleen de dingen opneemt waarover je het echt met elkaar eens bent. Dan kun je anderen de ruimte geven voor een eigen geluid op onderwerpen waarover je het niet eens bent. En gun als coalitie aan de oppositie ook haar successen. In zo’n bestuurscultuur is ruimte voor dualisme. En vooral: politiek wordt dan nog leuker.
Willy-Anne van der Heijden, fractievoorzitter GroenLinks Almere