Met trots presenteren wij u het verkiezingsprogramma voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2014.

De inhoud van het verkiezingsprogramma van GroenLinks Almere is vertaald in de standpunten op deze site, maar is ook in zijn geheel te downloaden via de link geheel onderaan de pagina.

Veranderde samenleving

In de samenleving komt veel ondernemende creativiteit en innovatiekracht tot bloei. Er zijn op veel plaatsen in Nederland diverse (groene) ondernemers, lokale energiecoöperaties, nieuwe buurtzorgorganisaties en dergelijke. Allemaal mensen die verandering signaleren en aan de slag gaan voor een sociale en groene samenleving. Wij zien dat iedereen vanuit zijn eigen kwaliteiten, ambities en beperkingen de regie meer en meer in eigen hand wil hebben.

Verhoudingen in onze maatschappij veranderen. De veranderende samenleving kent burgers die het zelf wel rooien en burgers die hulp nodig hebben. De eerste groep zoekt een gemeente die faciliteert. Zij zoeken steun bij het starten en verwezenlijken van hun idealen. De tweede groep rekent op hulp van de gemeente. Twee uitersten; of toch niet? Beide groepen kijken met dezelfde behoefte naar de gemeente: “Laat mij regie hebben over mijn leven.”

De actualiteit

De gemeenteraadsverkiezingen van 2014 vinden plaats in een tijd van financieel-economische crisis. Die crisis leidt tot economische recessie. Bedrijven sluiten en de werkloosheid groeit. Mensen zijn bezorgd. Bij veel mensen bestaat grote onzekerheid over de toekomst.

Naast de economische crisis met zijn sociale impact zijn er andere crises: de klimaatcrisis, de grondstoffencrisis en de energiecrisis. Ze lijken abstract, maar iedereen heeft er mee te maken. Of het nu gaat om stijgende olie- en voedselprijzen of gezondheidsrisico’s als gevolg van gesjoemel rond voedselproductie of schone lucht.

De actualiteit is, dat de Almeerder op de oude voet niet meer verder kunnen met onze samenleving en manier van leven.

De nieuwe kracht

Samen zijn we sterk. Dat is het idee achter coöperaties, buurtverenigingen en burgerinitiatieven. Partijen/burgers nemen in toenemende mate hun eigen verantwoordelijkheid. Zij gaan aan de slag om zelf hun belangen en idealen te realiseren. Zij vormen de nieuwe kracht en GroenLinks Almere steunt hen.

Maar niet iedereen is in staat om dat zelfstandig te doen. Een grote groep mensen is afhankelijk van de zorgstaat. Hun aantal zal in het huidige economische klimaat groeien. Ook zij willen het graag anders aanpakken. Ook zij zijn onderdeel van de nieuwe kracht.

De gemeente en de burger vinden elkaar

Gemeenten krijgen meer taken, vooral in het sociale domein: nieuwe taken op het terrein van arbeidsparticipatie en (jeugd)zorg. De gemeente moet in 2015 de Eerste Overheid worden: niet langer het Rijk, maar de gemeente wordt verantwoordelijk voor de aanpak van concrete problemen. Tegelijk komt er minder geld van het Rijk en worden gemeenten geconfronteerd met hogere kosten.

Deze veranderende rol en positie van de gemeente vraagt een efficiënte aanpak en meer eigen verantwoordelijkheid voor de burger. Daar vinden gemeente en inwoners elkaar. Samen werken aan de nieuwe samenleving; de inwoner de ruimte bieden voor eigen regie, een gemeente die de eigen verantwoordelijkheid van de burger versterkt.

Politiek in een tijd van crisis

GroenLinks heeft een groot vertrouwen in de kracht van de inwoners. GroenLinks gelooft in mensen die zelf het initiatief nemen en zij wil hen hier de ruimte voor geven. Hoe meer ruimte de maatschappelijke energie krijgt hoe beter voor het welzijn van de Almeerse bevolking. Daarbij hoort een gemeente die in samenwerking met organisaties en burgers werkt aan de oplossing van problemen. Een gemeente die zelfredzaamheid stimuleert; die initieert, faciliteert en inspireert. Een lokale overheid die het vertrouwen in de politiek herstelt en die zich richt op een duurzame en sociale toekomst.

Wat heeft GroenLinks Almere de afgelopen periode zoal gedaan? GroenLinks:

  • voerde samen met ROVER actie voor behoud van Station Almere Buiten als intercitystop;
  • streed samen met de gebruikers tegen de aanleg van een weg door Spittershoek;
  • was initiatiefnemer van groenonderhoud door de schaapskudde;
  • was de stuwende kracht achter de nominatie van Almere als Fietsstad 2014;
  • heeft voorkomen dat er gebouwd gaat worden in het Laterna Magikapark;
  • heeft zich verzet tegen het op grote schaal bebouwen van De Laren, inclusief Park Uithof;
  • komt op voor cultuur in Almere; was tegen verdwijnen van De Paviljoens; is kritisch over invulling van De Kunstlinie; komt op voor De Voetnoot en andere cultuuruitingen in Almere;
  • heeft met succes gepleit voor uitstel van de harmonisatie van peuterspeelzalen, in afwachting van nader onderzoek;
  • streed tegen een brede invulling van het Retailpark in Poort;
  • strijdt voor behoud Persoonsgebonden Budget (PGB);
  • maakt zich hard voor een verbetering van het treinverkeer tussen Almere en Amsterdam;
  • zet zich in voor het verbeteren van burgerparticipatie;
  • denkt positief kritisch mee met de nieuwe groennota ‘Kleur aan Groen’;
  • was in Almere initiatiefnemer van de Dag van de Duurzaamheid;
  • is in Almere initiatiefnemer van het Kinderlintje en het Groene Lintje;
  • vraagt aandacht voor een goede aanpak van de kantorenleegstand;
  • neemt initiatieven op het gebied van stadslandbouw;
  • strijdt tegen uitbreiding vliegveld Lelystad;
  • strijdt voor een schaliegasvrije gemeente;
  • neemt initiatieven voor goedkope energie voor minima.