Op dit moment is de gemeenteraad, dus ook GroenLinks, druk met de herijking van het beleidsplan Armoedebestrijding.

In het verleden ging het bij Armoedebestrijding over zaken als inkomensondersteuning voor inwoners die leven van een minimuminkomen. Nu bekijkt men samen met het individu naar de mogelijkheden die uiteindelijk mogelijk maken dat men minder afhankelijk wordt van (aanvullende) financiële steun.

Het gaat om huishoudens met een inkomen tot 120% van de bijstandsnorm. In Almere betreft dit 15% van de Almeerse huishoudens. Erg belangrijk hierbij is aandacht voor de kinderen die opgroeien in deze huishoudens. In Almere gaat het om bijna 8000 kinderen! Dat is erg zorgelijk. Daarom is het erg belangrijk dat zij actief worden meegenomen met regelingen die er al zijn, zoals Jeugdsportfonds en/of Jeugdcultuurfonds. De rol van scholen is hier essentieel en hebben een doorverwijsfunctie.

De inwoners waar we de komende jaren beter oog voor moeten gaan hebben zijn diegene die geen volledige AOW opbouwen en de mensen die geen of onvoldoende aanvullend pensioen opbouwen. Je ziet bij de ouderen van nu veel verborgen armoede. Ook wel 'stille' armoede genoemd. Hier ligt een uitdaging voor de wijkteams: zij moeten in gesprek komen met die inwoners, ze herkennen en verder kunnen helpen met de juiste steun, die in allerlei vormen gegeven kan worden.

Hier komt de veranderstrategie naar voren: kijk naar de mens en bied meer dan de inkomensondersteuning. Wellicht is er sprake van dat de betrokkene een opleiding kan gebruiken, of aan het werk wil, etc. Dat doet veranderstrategie: werken aan activering, kijken naar de individuele mogelijkheden of een gedragsverandering. Vaak kan een cursus al veel helpen, bijvoorbeeld sollicitatietraining. Met de veranderstrategie wordt er vanuit een completer beeld naar het individu gekeken en wat erg belangrijk is: samen kijken naar de toekomst.

Als het nieuwe beleidsplan Armoedebestrijding goedgekeurd wordt door de gemeenteraad, dan zal dit verder borduren op de weg van het Sociaal Domein. Met als grote plus dat de inwoner in zijn geheel als persoon wordt gezien, met al zijn mogelijkheden en onmogelijkheden. Van daaruit zal met de persoon gekeken worden hoe die geholpen kan worden en zo in de toekomst minder afhankelijk zal zijn van de gemeente Almere.