Het college heeft onlang een Cultuurbrief uitgegeven. Centraal in deze brief staan de plannen voor het gebouw de Kunstlinie. Ons culturele icoon aan het Weerwater. Dit gebouw moet een andere opzet en invulling krijgen. Er zal op termijn een culturele intendant worden ingezet die drie jaar de scepter zal zwaaien en verantwoordelijk wordt voor de programmering. GroenLinks is niet tegen maar heeft een aantal twijfels.

Stichting de Kunstlinie die verantwoordelijk is voor cultuureducatie in de stad, pakt haar biezen en gaat grotendeels het pand verlaten. De huur is niet meer op te brengen en het college vindt ook dat haar activiteiten zich alleen nog mogen richten op ondersteuning van de cultuureducatie op scholen en talentontwikkeling.

Dan blijft de Schouwburg over in het gebouw. Zo’n prominent gebouw half leeg laten staan gaat ook het college te ver.

Zij daagt andere instellingen, door de subsidierelatie te veranderen, uit intrek te nemen in het gebouw,  zoals de Paviljoens en Casla.

 

Andere culturele aanbieders in de stad zoals Bonte Hond en Suburbia, maar ook meer commerciële aanbieders zoals dansscholen, worden uitgedaagd om deel te gaan nemen aan de invulling die onder leiding van de culturele intendant (medio 2014 treedt hij/zij aan) tot stand gaat komen.

 

Dit kan leiden tot een uitdagend cultureel klimaat met wellicht zelfs landelijke uitstraling. Mooi zeggen ook wij.

 

Maar wat is de positie van de Paviljoens en Casla binnen dit geheel? Hebben ze zelf nog iets in de melk te brokkelen? Blijft beeldende kunst en architectuur overeind? Wie wordt eigenlijk de baas van deze instellingen. De tijdelijke intendant of de huidige directies. Hoe gaan die dan met elkaar de uitdaging aan?

 

Voor GroenLinks veel vragen die verduidelijkt moeten worden, voordat we deze stappen kunnen zetten.