Het college stelt de raad voor om de RAAMbrief van het Rijk voor kennisgeving aan te nemen, met het Rijk verder te praten over de schaalsprong van de stad en een werkmaatschappij in te stellen die onderzoek gaat doen naar kostenbesparing bij een eventuele IJmeerverbinding.
GroenLinks stemde als enige partij tegen dit voorstel.
De RAAMbrief kan als teleurstellend worden gekenschetst (RAAM staat voor Rijksbesluit Amsterdam-Almere-Markermeer). Het Rijk doet in deze brief wel een paar belangrijke uitspreken maar pakt, m.n. financieel, niet door.
Het Rijk onderschrijft de westelijke oriëntatie. De verstedelijking van onze stad zal vooral aan de westzijde plaatsvinden. In combinatie met een landelijke bebouwing aan de oostkant. Deze keuze is gebaseerd op versterking van de economische kracht van de Metropoolregio, de versterking van het openbaar vervoer als belangrijke factor bij het woon-werkverkeer en het kunnen blijven voldoen aan de belangrijkste waarde van de stad (ruime, groene woonmilieus) in combinatie met versterking van een stedelijk aanbod. Dit zijn ook keuzes van GroenLinks.
Bij deze westelijke oriëntatie hoort echter een IJmeerverbinding en gezien het belang van het IJmeer en de reacties van velen heeft een tunnelvariant de voorkeur. En hier zit de adder onder het gras. Het is te duur in de ogen van het Rijk en nu moet er twee jaar onderzoek gedaan worden naar goedkopere varianten. Brug, autoweg of toch alles via de Hollandse Brug? In de ogen van GroenLinks een gevaarlijke route. Wellicht staan we straks alsnog met lege handen en liggen we misschien voor Pampus.
Verder is de RAAMbrief in onze ogen ‘oude wijn in nieuwe zakken’. Geld voor de inpassing van de A6 wordt als winstpunt geïncasseerd. De verdubbeling van de A6 en de Flevospoorlijn zijn echter onderdelen van de verbetering vervoer Schiphol-Lelystad en staan los van de schaalsprong. Geld voor Hoger Onderwijs is weer wel een positief punt. Met dank aan wethouder Visser en minister Plasterk. Of het veel te maken heeft met de schaalsprong meent GroenLinks te betwijfelen. Over andere belangrijke thema’s worden verdere gesprekken en onderzoeken aangekondigd...en we praten al vier jaar. GroenLinks vraagt zich af waar is het eind van de tunnel. Haal die buit nu alvast binnen, zegt wethouder Duivesteijn. Almere kan later alsnog nee zeggen tegen die schaalsprong. Of zwemmen we toch gewoon in een fuik?
GroenLinks maakt op dit moment een andere afweging dan de andere partijen in de gemeenteraad. Pas op de plaats wat de schaalsprong betreft. Eerst duidelijkheid over de IJmeerverbinding (komt medio 2011-2012) en dan pas verder praten over de door Rijk en regio gewenste groei met 60.000 woningen. Nu gaat Almere aan de slag met de toekomst van de bestaande stad en haar autonome groei. Dit houdt bijv. in; realiseren hoger onderwijs, A6 en spoorverdubbeling, kwaliteitsverbetering onderwijs in de breedte, sociaaleconomische en culturele versterking en concrete duurzaamheid.
Ruud Pet, fractievoorzitter