Het college heeft afgelopen vrijdag haar concept structuurvisie aan de ministers Cramer en Eurlings gepresenteerd. De gemeenteraad heeft hier nog geen oordeel over geveld. Dat lijkt bij dit college ook minder belangrijk te zijn. GroenLinks staat vrij kritisch ten opzichte van de concept structuurvisie.

De nadruk binnen de structuurvisie ligt erg op de realisering van een IJmeerverbinding en het ontwikkelen van een zogenaamd IJland ten behoeve van woningbouw. Bouwen in het water dus. Heeft niet onze voorkeur. Het is een dure optie, de aantasting van de open structuur van het IJmeer en Markermeer komt in het geding en het is de vraag of de natuur er ook iets mee gaat opschieten. Veel aannames, weinig bewijzen. 

Het college wil door middel van het bouwen in het water aantrekkelijke woonmilieus realiseren waardoor de stad ook voor andere doelgroepen (hogere inkomens, culturele klasse) aantrekkelijk wordt. Aantrekkelijk, nieuwe, andere woonmilieus zijn meer dan welkom, maar kunnen ook anders gerealiseerd worden. Daar is nog amper naar gekeken. Een idee als de Natuurboulevard waarbij bij Pampus het meer naar binnen wordt gebracht, wordt aan de kant geschoven. Hoezo?

Voor GroenLinks ligt de nadruk bij de doorgroei van de stad erg op het gebied van de sociaal-economische ontwikkeling. Investeren in onderwijs, cultuur, economie, duurzaamheid (sociaal en fyiek!) zijn essentieel. Juist ook voor onze huidige inwoners en voor de jongeren die hier graag willen blijven wonen.

Dit aspect wordt mager uitgewerkt binnen de structuurvisie. Het is vooral veel stedenbouw.

Bij doorgroei van de stad hoort infrastructuur. We kunnen ook  niet voor de westelijke groei kiezen, dan is een dure IJmeerverbinding misschien ook niet nodig. We hangen ons erg op aan Amsterdam. Het Rijk hikt aan tegen de grote investeringen waar het gaat om het IJmeer en Markermeer en de IJmeerverbinding. De regio Noord Holland vindt alles goed zolang ze ons maar niet zien. Leuke partners dus.

GroenLinks loopt niet weg voor de schaalsprong maar bekijkt dit in eerste instantie vanuit het belang van Almere en haar inwoners. Er wordt een grote inspanning gevraagd, daar horen betrouwbare partners bij en die partners nemen nu wat afstand. Amsterdam niet en dat is te prijzen.

Het college heeft tot nu toe een eenzijdige invalshoek gekozen. Veel geld (heel veel zelfs) gepompt in allerlei mogelijke varianten. De indruk werd gevestigd dat projectminister Cramer hier mede eigenaar van was. Nu krabbelt ze terug. Heeft het college (wethouder Duivesteijn) dat niet eerder in de gaten gekregen? Had wellicht een paar miljoen gescheeld.

Wij hebben ons voortdurend verzet tegen deze doorkijkjes en plannemakerij. De rest van de raad volgde echter redelijk braaf de door het college uitgezette route. Kosten....een kleine 30 miljoen euro.....(?)

Ruud Pet, fractievoorzitter