Afgelopen donderdag heeft de gemeenteraad, met uitzondering van de PVV en de SP, ingestemd  met de Participatiewet. Deze wet gaat per 1 januari 2015 in. De Participatiewet vervangt de Wet Werk en Bijstand(WWB), de Wet Sociale Werkvoorziening(WSW) en een groot deel van de Wajong. De gemeente Almere gaat aan de hand van de Participatiewet zorgen voor begeleiding naar werk en verstrekt een uitkering als dat nodig is.

Een belangrijke verandering door deze wet is dat er een verplichte tegenprestatie naar vermogen wordt verlangt van mensen die een bijstandsuitkering krijgen. Dit betekent dat er een aantal uren per week maatschappelijke nuttige activiteiten uitgevoerd moeten worden.Dit kan bijvoorbeeld in een buurthuis of de buurt schoonhouden zijn. De enige voorwaarde is dat de tegenprestatie niet mag leiden tot verdringing van regulier werk.

Samen met PVDA, Leefbaar Almere en SP heeft GroenLinks twee moties ingediend rondom de informatievoorziening: de ene motie over de nieuwe Maatregelen en Handhaving en de andere motie over de tegenprestatie. Deze twee moties zijn aanvaard. Het gaat hierbij om de rechten en plichten van de belanghebbenden schriftelijk en mondeling kenbaar te maken aan deze doelgroep.

 

GroenLinks is erg benieuwd naar de resultaten van 2015 rond de Participatiewet die begin 2016 worden besproken.