D66, GroenLinks en Leefbaar Almere hebben de afgelopen weken elkaar op inhoud gevonden en samen geïnvesteerd in een vernieuwingsagenda voor de stad. Wij willen graag deze agenda met andere partijen bespreken en vinden het jammer dat dit in deze informatieronde niet lijkt te gaan gebeuren. Wij staan open voor nadere, gezamenlijke gesprekken met de informateur over onze vernieuwingsagenda.
Onze vernieuwingsagenda richt zich op een open en transparant stadsbestuur en op ontwikkeling van de bestaande stad. Wij verwachten van het nieuwe college dat het de discussie met de gemeenteraad over belangrijke dossiers niet uit de weg gaat. Zodat zowel oppositie- als coalitiepartijen uitgedaagd worden mee te denken over oplossingen en richtinggevend kunnen optreden.
De bestaande stad vraagt, mede door de bezuinigingsopgave die ons te wachten staat, veel aandacht. De stad vraagt op een aantal punten investeringen om kwaliteit en leefbaarheid te vergroten. Daarbij is betrokkenheid van Almeerse inwoners in onze ogen essentieel. Inwoners zijn het belangrijkste kapitaal van de stad en hebben de potentie in zich de stad (mede) vorm te geven.
Onze vernieuwingsagenda is gemaakt op hoofdpunten, met erkenning van ieders eigenheid en programmatische verschillen. Voor deze agenda hebben wij gezamenlijke speerpunten geformuleerd.
Voor de komende jaren zijn onze belangrijkste speerpunten voor Almere;
· het verhogen van de kwaliteit van het onderwijs;
· meer ruimte voor duurzaamheid, innovatie en ondernemerschap;
· het verbeteren van de (sociale) veiligheid;
· extra inzet op de versterking van economie en werkgelegenheid;
· betere beschikbaarheid van woningen voor iedereen.
Op het gebied van onderwijs moet stevig worden geïnvesteerd in verbetering van de kwaliteit van het primair en secundair onderwijs, de doorstroom van MBO naar HBO en het voorkomen van schooluitval.
Duurzaamheidinnovatie heeft een breed perspectief. Hierbij gaat het zowel om de fysieke omgeving, de economische ontwikkeling als de (sociale) wijkontwikkeling.
De veiligheidsagenda richt zich op een stevige aanpak van overlastgevers en criminaliteit in combinatie met een goed preventief programma waarbij onderwijs en welzijn zijn betrokken.
De Almeerse economie vraagt om grote impulsen waarbij specifieke aandacht moet worden besteed aan het Almeerse bedrijfsleven als motor van economische groei. Verbinding van het bedrijfsleven met het onderwijs vinden wij belangrijk.
Op het gebied van wonen is het van groot belang de wachtlijst voor een (betaalbare) woning in Almere fors terug te brengen.
D66, GroenLinks en Leefbaar Almere streven naar een open dialoog met andere partijen over deze vernieuwingsagenda en willen bijdragen aan een college dat deze agenda op hoofdlijnen vorm kan en wil geven.
Cocky Kuipers, fractievoorzitter D66
Ruud Pet, fractievoorzitter GroenLinks
Frits Huis, fractievoorzitter Leefbaar Almere