Uitgebreide introductie van het nieuwe GroenLinks raadslid Jo Maas eerder verschenen in de krant Almere Vandaag.
Wat zijn mijn onderwerpen/welke portefeuille heb ik?
Stedelijk beheer en ontwikkeling van de woon- en leefomgeving samen met integrale wijkaanpak. Vergunningverlening, toezicht en handhaving is daarmee verbonden. Ook lokaal verkeer, (openbaar) vervoer en het parkeerbeleid hoort erbij.
Milieubeleid zal een van mijn speerpunten zijn en dan vooral gericht op duurzaamheid. Versterking van de groen-blauwe structuur met veel aandacht voor de positie van de parken.
Natuur- en milieueducatie. Dit vind ik als oud-leraar Aardrijkskunde uiteraard van groot belang. Ook de uitwerking van de afspraken uit het Integrale Afspraken Kader (IAK) met het Rijk op het gebied van culturele voorzieningen en het veiligheidsmuseum hoort bij mijn portefeuille. Tot slot recreatie, cultuur en archeologie.
Wat wil ik de komende vier jaar bereiken voor Almere?
In raadsperiode van 2010-2014 wil ik me graag inzetten om de idealen van GroenLinks voor een groen en sociaal Almere te verwezenlijken. Een gezonde groei van Almere kan alleen maar onder de voorwaarde dat Almere een completere en duurzamere stad wordt, waarbij verstandig wordt omgegaan met de schaarse (financiële) middelen en de belangen van de bestaande stad en de huidige inwoners. Mijn motivatie daarbij komt vooral voort uit mijn betrokkenheid bij het welzijn van weldenkende mensen. Een groene omgeving en een gezond milieu is voor dat welzijn belangrijk. Niemand mag worden uitgesloten; niet door armoede, niet door afkomst of geloof.
Iedereen moet mee kunnen doen en moet in de gelegenheid zijn om zich te ontplooien. Goed onderwijs en werkgelegenheid zijn daarbij van het grootste belang. Daarvoor is al een breed draagvlak. Voor mij als GroenLinkser zijn bestrijding van armoede en discriminatie én een gezonde groene leefomgeving onderscheidende speerpunten. Als lid van de Vrienden van de Stadslandbouw zie ik graag meer stadslandbouw in Almere. We hebben nu één stadsboerderij. Dat zou uitgebreid moeten worden met meer bedrijven. De Warmoezerij in de Meridiaan kan een mooi voorbeeld worden.
Het is van groot belang om de inwoners meer in contact te brengen met natuur en duurzame voedselproductie. Voor mij gaat dit hand in hand met een heel actieve natuur- en milieueducatie gericht op duurzaamheid. Ik wil bereiken dat we onze kinderen een duurzamer Almere nalaten.
Wat vind ik positief aan Almere en waar liggen de uitdagingen?
Ik woon sinds 2003 in Almere. Daarvoor woonde ik in Sittard, waar ik ook in de gemeenteraad zat. De neiging om Almere te vergelijken met de vorige woonplaats is er, maar ik beschouw Almere graag vanuit mijn Aardrijkskundeopleiding, namelijk als new-town. Uiteraard is het ruime groenblauwe karakter een positie aspect, maar voor mij is vooral het open en gastvrije karakter van Almere positief. Een ondernemende pioniersgeest is overal merkbaar.
Iedereen is nieuw en staat open voor andere nieuwkomers. Daarom is het ook zo vreemd dat een op vijf inwoners op een partij stemt die daar niet zo goed in past. Almere wordt zo een gewone grote stad waarbij problemen uit wijken van andere grote steden gemakshalve van toepassing worden verklaard op Almere. Dit doet afbreuk aan het eigen gastvrije karakter van Almere.
Voor mij is het dan ook een uitdaging dat Almere een stad blijft waarin het niet uitmaakt waar je ouders geboren zijn, welke kleur je huid heeft, welke seksuele geaardheid je hebt en of je tot een god bidt. Ik baseer me daarbij op keuzes die Almeerders zelf maken en op toekomstkansen die groepen Almeerders wel of niet hebben op werk, woonruimte en goed onderwijs. Ik zie iedere Almeerder in de eerste plaats als burger die serieus genomen wil worden en die zich al of niet fatsoenlijk gedraagt.
Het uitgangspunt van GroenLinks zijn ieders burgerrechten, waarbij veiligheid en respect, ook voor de rechtstaat, voorop blijven staan. Criminaliteit, vandalisme en onfatsoenlijk gedrag wordt zonder aanzien des persoons effectief bestreden.
Er wordt vaak gezegd; “Mensen maken de stad”. Daarbij wordt even zo vaak vergeten dat mensen zich spiegelen aan voorbeelden. Burgemeester, wethouders en raadsleden hebben zo’n voorbeeldfunctie in de samenleving. Dit kan niet zonder transparantie en verantwoording afleggen. Een uitdaging is het om bestuurders hierop te blijven wijzen.
Dat kan bijvoorbeeld door de aangekondigde bezuinigingen op de schuldhulpverlening af te zetten tegen het beschamende declaratiegedrag van een van de wethouders. Solidariteit mag geen holle frase worden. Ook hier geldt; je krijgt wat je geeft. Almere klaar maken voor een duurzame toekomst is kort samengevat mijn grootste uitdaging