Zo kan de stadspas wellicht korting geven in musea of winkels,  bij het lidmaatschap van een sportclub, of het recht geven op gratis zwemlessen of een kosteloos bibliotheekabonnement. Het invoeren van deze pas is een van de afspraken van het nieuwe coalitieakkoord van de gemeenteraad.

“In 2025 blijven we ons inzetten voor een samenleving waarin iedereen kan meedoen," aldus GroenLinks wethouder Micha Mos die onlangs een agendavoorstel indiende bij de raad. ”Ook mensen die lastig of niet kunnen rondkomen, moeten lucht, ontspanning en (zelf)ontplooiing kunnen ervaren. Iedereen moet de mogelijkheid hebben om kinderen bij een voetbalclub te laten spelen of theaterlessen te laten volgen. We moeten allemaal de optie hebben om vaker het openbaar vervoer te nemen, eens naar de bioscoop te gaan of een keer uit eten te kunnen. Het is onze plicht om inwoners hierbij te helpen als hen dat zelf niet lukt.”

In steden als Amsterdam, Groningen en Apeldoorn maken ze al jaren gebruik van dergelijke systemen. Mos verdiepte zich de afgelopen maanden in de mogelijkheden voor de invoering van de pas voor Almere. Hij overlegde met andere gemeenten en kwam uiteindelijk met een voorstel voor twee opties. Momenteel beslist de gemeenteraad over welke optie wordt gekozen.  

 De eerste variant die Mos voorlegt is gedeeltelijk naar Gronings voorbeeld. Deze stad kent een pas voor huishoudens met een inkomen tot maximaal 120% van de bijstandsnorm en heeft een aanbod dat gericht is op meedoen en grotendeels bestaat uit acties. In Almere zouden dit ongeveer 6000 mensen zijn. 

Mos wil echter graag een versie die voor iedereen voordeel biedt. “Wij willen een pas op maat maken. Mensen met een smalle beurs kunnen dus gebruik maken van kortingen of regelingen. Inwoners met een modaal inkomen krijgen geen inkomensondersteuning, maar kunnen nog steeds met de pas korting krijgen bij bijvoorbeeld winkels.”

De stadspas voor bijstandsgerechtigden kan namelijk  stigmatiserend werken, meent Mos. “Als iedereen er iets aan heeft, wordt het een pas van trots.”

Instrument tegen armoede

GroenLinks strijdt, samen met de PvdA, al sinds 1990 voor het invoeren van de stadspas. Mos heeft het gebruik ervan in Amsterdam meegemaakt, waar 122.000 mensen een stadspas hebben en het al sinds 1989 een instrument tegen armoede is. 

“Mensen denken verschillend over armoedebestrijding en of deze projecten en de invoering van een stadspas nu de manier is om mensen met een smalle beurs te helpen,” zegt Mos. “Natuurlijk is het een pleister. Een pleister geneest niet, maar is soms wel nodig.”

Almere heeft een structureel budget van 200.000 euro voor de stadspas. Daarnaast wordt het reserve bestaanszekerheid gebruikt voor de kosten om de pas in te voeren. Het invoeren van de pas duurt nog wel even - het zal ruim een jaar duren voor de pas er ook echt is. Daarom wil Mos ter overbrugging een stadspas 0.1 invoeren. ”Die zou bijvoorbeeld al korting op het OV kunnen geven, of een vervoersbudget. Mensen met weinig geld hebben al snel last van mobiliteitsarmoede. Hun wereld wordt heel klein.”

Welke optie ook gekozen wordt, het is duidelijk dat er geen  complex systeem van aanvragen moet komen. Mensen met onvoldoende inkomen hebben nu te maken met veel verschillende regelingen en sommigen weten in de praktijk niet de juiste weg te vinden.  Er zijn wel verschillende projecten om mensen te ondersteunen. “Zo is er ´Als ik later groot ben´, een charmant en zichtbaar project,” aldus Mos.  Kinderen profiteren ook van het Jeugdfonds Sport en Cultuur. En er is het Almeerse Pootje, een fonds voor huisdieren. Bijstandsgerechtigden krijgen vanaf volgend jaar ook recht op automatische kwijtschelding van gemeentelijke belastingen, een andere maatregel die dankzij GroenLinks wordt ingevoerd. 

De komende tijd gaat Mos in gesprek met potentiële partners en inwoners met ideeën en input. “We hopen dat de stadspas ook een positieve manier van contact leggen met de gemeente gaat worden. Ik praat graag met allerlei soorten mensen, zodat ik kan zien waar ze op aan slaan. Mensen die met mij ideeën willen uitwisselen, kunnen mij ook opzoeken tijdens mijn spreekuur.”

“Deze pas kan alleen een succes worden als we dit als stad samen doen. Ik verheug me dan ook op de samenwerking met ondernemers, sportverenigingen, maatschappelijke partners en culturele instellingen. Zo geven we als stad samen een cadeau aan onszelf.” (Foto: Maarten Feenstra)